Hlavní obsah

Sněmovna schválila v prvním čtení zvýšení letošního schodku o 14 miliard

Praha
Aktualizováno

Poslanci začali v pátek na mimořádné schůzi Sněmovny projednávat vládní návrh na zvýšení schodku státního rozpočtu asi o 14 miliard korun na zhruba 52 miliard. Návrh již byl schválen v prvním čtením a očekává se, že ještě v pátek projde dalšími dvěma. Podporu má u obou největších stran ODS a ČSSD, komunistů i TOP 09. Vláda varovala, že v případě odmítnutí návrhu by kvůli hospodářské krizi chyběly peníze na důchody, podpory v nezaměstnanosti a úroky ze státního dluhu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Vládní novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2009 je nutné schválit do konce listopadu. Poslanci by to mohli stihnout ve všech třech čteních už během pátku. Sněmovna ji v prvním čtení již schválila a odsouhlasila také zkrátit lhůtu projednávání návrhu mezi prvním a druhým čtením na jednu hodinu. Senát rozpočet neprojednává, zákon ale musí podepsat prezident.

Původně schválený schodek činil 38,1 miliardy, nově by představoval 52,2 miliardy. Ministerstvo financí ale očekává, že rozpočet nakonec skončí se schodkem kolem 165 miliard korun.

Po schůzce poslaneckých klubů před zasedáním Sněmovny ohlásily podporu návrhu občanští demokraté, socialisté i komunisté. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik prohlásil, že na problém s rozpočtem upozorňovala nejen KSČM už loni. Byl podle nich nereálně nízký. "Nelze jinak než tuto změnu podpořit," uvedl Kováčik.

Kalousek coby kapitán Titaniku

Navýšení schodku podpoří i TOP 09. Při jednání ve Sněmovně to řekl člen přípravného výboru strany Miroslav Kalousek s tím, že "žádné jiné racionální řešení tady není“. Bývalý ministr financí Kalousek ve Sněmovně odrážel četné útoky levicových politiků, kteří jej vinili z toho, že nekorektně navrhl rozpočet a zanedbal důsledky hospodářské krize.

Například stínový ministr financí Bohuslav Sobotka Kalouska obvinil, že loni schválně předložil letošní rozpočet s nízkým schodkem jako chladný politický kalkul. Kalousek to odmítl, podle něho šlo o pragmatický ekonomický kalkul. Zopakoval, že na začátku krize bylo mimořádně obtížné předpovídat vývoj příjmů rozpočtu. Pokud by rozpočet přepracoval, nestalo by se prý vůbec nic a současné problémy s nedostatkem peněz by stejně existovaly.  

Komunista Jiří Dolejš Kalouska zase přirovnal ke kapitánovi Titaniku. "Když Edward J. Smith vyplul s Titanikem na širé moře, prohlásil, že je to nepotopitelná loď. Jeho kvalifikaci dokresluje, že než se stal kapitánem Titaniku, třikrát svými loděmi najel na mělčinu. Tak se nedivte, že pasažéři minimálně třetí třídy takovému kapitánovi nevěří. To, co řešíme dnes, je ex post,“ prohlásil Dolejš. 

Sedm miliard na úroky

Ministr financí Eduard Janota sdělil poslancům, že do obou kapitol Státního dluhu a Ministerstva práce a sociálních věcí je třeba zvýšit výdaje o sedm miliard. Janota k tomu dodal, že nutnost navýšit schodek rozpočtu vznikla až po vypuknutí krize, se kterou původní rozpočet nepočítal.

Z dodatečných 14 miliard by mělo jít 2,485 miliardy na důchody, 1,972 miliardy na podpory v nezaměstnanosti, kraje by měly dostat 2,558 miliardy na sociální služby. Dalších 6,873 miliardy má jít na úroky ze státního dluhu, sto miliónů navíc si vyžádají poplatky spojené s jeho obsluhou.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám