Hlavní obsah

Chebské gymnázium je v karanténě kvůli H1N1, třetina studentů je nemocná

Právo, ČTK, Rudolf Voleman
Cheb
Aktualizováno

Onemocnění prasečí chřipkou, které testy prokázaly u tří náhodně vybraných studentů Gymnázia v Chebu, se stalo ve čtvrtek důvodem k uzavření školy do 20. listopadu. Na gymnáziu onemocnělo od pondělka 270 z celkem 730 studentů, u kterých je rovněž podezření na nákazu virem H1N1. Jde o vůbec první uzavření školy v republice kvůli prasečí chřipkou. Vzápětí bylo oznámeno uzavření dalších dvou škol v Olomouci a Šumperku.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

„Od pondělí onemocněla postupně více než třetina studentů školy,“ uvedl ředitel chebského gymnázia Jaroslav Kočvara. „Dohodli jsme se s hygieniky, že vzhledem k pandemii prasečí chřipky provedeme u tří náhodně vybraných studentů testy na přítomnost viru H1N1. Všechny tři vzorky prokázaly, že studenti jsou nakaženi prasečí chřipkou,“ popisoval Kočvara.

„Vzhledem k tomu, jak se prasečí chřipka šíří, je pravděpodobné, že příčinou onemocnění ostatních studentů je rovněž tento vir,“ dodal Kočvara, podle kterého hygienici vybírali k odebrání vzorků studenty ze všech věkových kategorií, tedy mezi maturanty, šestnáctiletou dívku a studenta z prvního ročníku osmiletého gymnázia.

Hejtmana zpráva šokovala

„Pro mně je to šokující zpráva,“ reagoval hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). „Ihned jsem poslal radního pro školství Vratislava Emlera( Doktoři) do chebského gymnázia, aby zjistil, co se děje,“ uvedl Novotný. „Rozhodli jsme se následně poslat děti domů, ať se nákaza dál nešíří,“ doplnil. „To číslo je vysoké, nicméně se ukazuje, že nakažení jedinci, kteří nemají žádný další zdravotní problém, nemoc dobře snášejí. Nechci ale nic podceňovat,“ poznamenal Novotný.

Foto: Profimedia.cz

Gymnázium v Chebu (na snímku) je od čtvrtka prázdné.

„Vzhledem ke všem okolnostem jsem se rozhodl po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí (KHS) a hejtmanem kraje Novotným tuto školu na nezbytně nutnou dobu, to znamená do pátku 20. listopadu, uzavřít. Provozně technické záležitosti vyřeší ředitel gymnázia. Běžný provoz školy bude s největší pravděpodobností obnoven od pondělí 23. listopadu,“ uvedl Emler.

Podle Kočvary škola nebyla v posledních dnech nikde v zahraničí. „Příčinu nebo ohnisko nákazy neznáme,“ uvedl Kočvara, podle kterého další testy vzorků nemocných studentů nebude nechávat škola zpracovávat. „Nyní záleží už jen na lékařích jednotlivých nemocných studentů, jestli nechají testy u svých pacientů provést či nikoliv,“ dodal Kočvara.

Nemocní zatím zůstanou doma

Podle mluvčí kraje Jany Pavlíkové se kraj intenzivně zajímá i o stavy nemocných na dalších svých školách. „V pátek ráno bychom měli mít informace ze všech škol, které v kraji zřizujeme,“ uvedla s tím, že dosud vedení kraje má informace pouze o onemocnění jedné ze studentek sokolovského gymnázia. O tom Právo informovalo už ve středu 11. listopadu.

Podle vedoucí protiepidemiologického odboru na KHS v Sokolově Jindřišky Benešové mají nemocní studenti zůstat doma. „Ti ostatní, kteří nejsou nemocní, a u kterých nevíme, jestli nejsou v inkubační době, by neměli navštěvovat společná zařízení, aby se nemoc dál nešířila,“ podotkla Benešová, podle které je v současné době v KK 21 nemocných s prokázanou prasečí chřipkou. Podle Benešové nebudou hygienici u dalších studentů odebírat vzorky kvůli testům na H1N1. „Budeme to pouze provádět u závažných hospitalizovaných případů,“ dodala.

První obětí prasečí chřipky v ČR se stala ve čtvrtek 22. října 30letá žena z Ostrova u Karlových Varů, která zemřela na ARO karlovarské nemocnice. Na stejném oddělení už třetí týden leží ve stabilizovaném ale vážném stavu 31letý muž, který je rovněž nakažen virem H1N1. Další 55letý muž se vyléčil a z ARO byl převezen na plicní oddělení karlovarské nemocnice.

Prasečí chřipka uzavírá i další školy

Výskyt viru H1N1 byl ve čtvrtek potvrzen také na Slovanském gymnáziu v Olomouci. Onemocněl zde prasečí chřipkou jeden student. Učitelé a studenti dostali v pátek a pondělí ředitelské volno.

O onemocnění studenta čtyřletého gymnázia v Olomouci se vedení školy dozvědělo od jeho matky ve středu večer. "Shodou okolností jsme měli rodičovské schůzky, ihned jsme se spojili s krajskou hygienickou stanicí a zřizovatelem. Po dohodě s nimi jsme přistoupili k poměrně razantnímu řešení, nechceme nic podcenit," uvedl ředitel Radim Slouka.  

Stejně tak ani žáci a učitelé Střední odborné školy železniční, stavební a památkové péče v Šumperku nebudou muset v pátek a pondělí nastoupit do školy. Ředitel vyhlásil volno, jakmile se ukázalo, že jednu z vyučujících nemoc pravděpodobně postihla.

"V tomto případě ještě nemoc nepotvrdila Národní referenční laboratoř. Vedení školy ale také vyhlásilo ředitelské volno na pátek a pondělí z preventivních důvodů a také proto, aby se zklidnila panika," uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji Růžena Halířová.

Nákaza i na Karvinsku

Kvůli nákaze prasečí chřipkou byla ve čtvrtek také uzavřena první škola v Moravskoslezském kraji. Jde o základní školu v Horní Suché na Karvinsku.

Informaci Právu potvrdil starosta Horní Suché Jan Lipner (nezávislý). „Nákaza byla potvrzena u dvou učitelek, které se s největší pravděpodobností nakazili od některého z žáků,“ uvedl ve čtvrtek starosta Lipner. Dodal, že proto bylo rozhodnuto o uzavření školy, a to minimálně do 18. listopadu.

„Na základě doporučení karvinských hygieniků ředitelka školy rozhodla, že děti budou doma nejen do konce týdne, ale vzhledem k tomu, že v úterý je svátek, bude ředitelské volno také v pondělí,“ dodal starosta. Na základě dalšího vývoje onemocnění se pak rozhodne, jak se bude postupovat dál.

Podle dosavadních informací byla v Moravskoslezském kraji diagnostikována prasečí chřipka u bezmála čtyřiceti převážně dospělých osob. Většinou šlo o lidi, kteří se vrátili ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám