Hlavní obsah

Klaus dodal na trh jako "dáreček k výročí 17. listopadu" novou knihu

– Praha

Prezident Václav Klaus v úterý představil svou novou knihu, v níž rekapituluje dvacet let vývoje po pádu komunismu. Autor novinářům sdělil, že v knize Kde začíná zítřek nenajdou osobní vzpomínky, ale že polistopadové události hodnotí z hlediska společenské vědy. Na knize údajně pracoval posledních pět let a je jakýmsi "dárečkem ke 20. výročí 17. listopadu".

Článek

"Letos jsem nabyl dojmu, že by bylo dobré něco napsat jako dáreček k výročí 17. listopadu," řekl Klaus novinářům. Začal na ní údajně pracovat před pěti lety a letošní jubileum ho motivovalo k jejímu dokončení.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus představuje svou knihu Kde začíná zítřek

Na dvou stech stranách prezident shrnuje svůj pohled na pád komunismu, devadesátá léta, současný stav české politiky, Evropskou unii i další směřování země. Klaus se ale vyhýbá pohledu do zákulisí vrcholné politiky i osobním vzpomínkám, na dění nahlíží podle svých slov z pozice tentokrát společenského vědce.

"Není to vyprávění historek, ten se sešel s tímhle," řekl a dodal, že jde spíše o "společenskovědní uvažování".

Dílčí disidentské pokusy sice měly svůj význam, ale komunistickou moc zásadně nezneklidnily a stejně tak nezmobilizovaly žádný široce pojatý občanský protest
Klaus v knize Kde začíná zítřek

Klaus v knize mimo jiné znovu přichází s názorem, že komunismus skončil v roce 1989 spíše kvůli vnitřnímu kolapsu než proto, že by byl poražen z vnějšku. "Dílčí disidentské pokusy - jako nikoliv masové hnutí - sice měly svůj význam, který není důvod zlehčovat, ale komunistickou moc zásadně nezneklidnily a stejně tak nezmobilizovaly žádný široce pojatý občanský protest," píše mimo jiné.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus představuje svou knihu Kde začíná zítřek

Shrnuje také své argumenty ve prospěch ekonomické transformace země v devadesátých letech, kterou jako ministr financí a premiér vedl, a krátce se dostane i ke kritice prohlubování evropské integrace.

Klaus, který v celém polistopadovém období působil ve vrcholných politických funkcích, vydal za posledních 20 let desítky knih. Jeho názory na ekonomický a politický vývoj či klimatické změny jsou známy také z jeho projevů či vyjádření v médiích a sahají daleko za hranice země.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám