Hlavní obsah

Barták povyhazoval z armády extremisty, padáky hrozí i velitelům

Praha

Z armády byl propuštěn voják Lukáš Sedláček, který spoluzakládal a cvičil neonacistickou organizaci White Justice. Podle ministra obrany Martina Bartáka byli dočasně mimo službu postaveni vojáci z Afghánistánu Jan Čermák a Hynek Matonoha, kteří nosili na helmách symboly jednotek SS, i jejich velitel Petr Procházka.

Článek

"Dnešním dnem jsem rozhodl o odejmutí hodnosti, a tím pádem o zániku jeho služebního poměru," řekl Barták o Sedláčkovi. "Odejde z armády bez jakýchkoli nároků na výsluhy či jiné výhody," dodal.

Organizace White Justice údajně připravovala teroristické útoky na elektrárny a trafostanice a plánovala únosy policistů a "vysoce postavených Židů". Ministr obrany Barták po zveřejnění informací o zapojení Sedláčka do organizace nařídil, aby byl tento muž z armády propuštěn.

Případ vojáků, kteří v Afghánistánu nosili na uniformě nacistickou symboliku, armáda podle ministra velmi rychle prošetří. "Budou přijata zcela zásadní opatření. V případě, že se prokáže, a to jsem nechal okamžitě prošetřit, že tam je provinění i vyšších velitelských struktur, dopadnou ty konsekvence i na ně," prohlásil Barták.

"Na extremisty nebude brát žádný ohled"

Podle Mladé Fronty Dnes dva velitelé české armády v Afghánistánu nosili téměř po celou dobu svého působení v Lógaru na přilbách erby brigády SS Dirlewanger a divize SS Hohenstaufen. Oba muže podle deníku ministr obrany a náčelník generálního štábu minulý pátek v Žatci vyznamenali za vzorné splnění afghánské mise. Barták uvedl, že o případu se dozvěděl teprve o víkendu.  

Ministr už dříve zdůraznil, že pro podobné jevy není v armádě místo a že je nebude tolerovat. "Nebudeme brát ohled na nic," řekl k možným opatřením proti vojákům, kteří mají extremistické sklony.

Konání těchto několika vojáků podle něj vrhá špatné světlo na působení celé armády. Připomněl, že v afghánském Lógaru vojáci rychlého nasazení odvedli "skvělou práci". Je také třeba prověřit, zda neselhaly kontrolní mechanismy, neboť za chování vojáků v misích je plně zodpovědné jejich vedení.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám