Hlavní obsah

Zelení v Plzni chtějí šéfem strany Stropnického, ne Lišku

– Plzeň
Právo, map

Krajská konference Strany zelených, která se v neděli konala v Plzni, jednoznačně podpořila na funkci předsedy strany Matěje Stropnického na rozdíl od úřadujícího šéfa zelených Ondřeje Lišky. Volební sjezd se uskuteční v prosinci.

Článek

„Do Lišky jsem po jeho nástupu do čela vkládal naděje. Slíbil, že bude postupovat reformně. Jenže jeho návrh na změny stanov navazuje na práci bývalého předsedy Bursíka a omezuje vnitrostranickou demokracii. Chce třeba zrušit Republikovou radu,“ vysvětlil Právu Stropnický důvod, proč se rozhodl proti Liškovi kandidovat.

Liška: Jde mu jen o reklamu sebe sama

Podle Stropnického se v prosinci utká s Liškou o funkci sám. „Je to hodně pravděpodobné. Pro mne je důležité, že Liška nedokázal zastavit propad preferencí. V čele strany byl měl stát člověk, který není spojen s vládním angažmá,“ dodal Stropnický s tím, že v Plzni zhruba ze třiceti lidí Lišku podpořili pouze dva.

Liška ke svému výsledku v neděli Právu řekl: „Už jsem začínal mít obavy, že nebudu mít protikandidáta, a to by byla škoda.“

Pak se ale do Stropnického pustil. „Stropnický si je jistě svých šancí vědom a jeho kandidatura má proto spíše povahu reklamy na sebe sama. Stranu rozděluje, ovšem většina členů si přeje jasnou vizi, která zelené více stmelí. A já v tomto podporu jasně cítím.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám