Hlavní obsah

ČR už mohla mít po předčasných volbách, přiznal Rychetský

Novinky, jas, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kdyby politici v září nezměnili na poslední chvíli názor, mohla být Česká republika už po předčasných volbách. V pořadu Otázky Václava Moravce to v ČT v neděli řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Foto: Repro ČT, Novinky

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v České televizi

Článek

Rychetský v České televizi hovořil hlavně o Lisabonské smlouvě, nařčení prezidenta Klause o dvou údajně zpolitizovaných verdiktech soudu ve věci smlouvy, ústavě a státní svrchovanosti. Když došlo na možný verdikt v případě, že by se v září rozpustila Sněmovna a někdo podal stížnost proti narychlo přijatému ústavnímu zákonu, upozornil, že může mluvit pouze za sebe. Nicméně je prý přesvědčen, že by mezi soudci nebyl zdaleka osamocen.

Je to pikantní, ale když už to je za námi, tak to mohu říci.
Pavel Rychetský

Podle Rychetského není pravda, že Ústavní soud zrušil předčasné volby nebo rozhodoval spor poslance Melčáka s jinými. „My jsme posuzovali, zda předčasné volby jsou legitimní,“ uvedl. 

Rychetský uvedl, že ÚS posuzuje kauzy na základě principu přiměřenosti. Nemohl proto přistoupit na obcházení Ústavy. Dodal však, že nevidí důvod, proč by měl soud odmítnout i změnu Ústavy, kterou poslanci v reakci na první rozhodnutí ÚS ohledně stížnosti poslance Miloše Melčáka v září narychlo připravili.

O předčasných volbách původně panovala shoda

Politici napříč spektrem se nejprve rozhodli uspořádat předčasné volby na základě jednorázového ústavního zákona. Tento postup u ÚS napadl Melčák. Soud následně rozhodl, že takovéto obcházení Ústavy není přípustné. [celá zpráva]

Politici proto v rekordně rychlém čase připravili trvalou změnu Ústavy, která by umožnila rozpuštění Sněmovny, pokud se na tom usnese ústavní většina poslanců. ČSSD však v den konání schůze obrátila a oznámila, že rozpuštění Sněmovny nepodpoří. [celá zpráva]

Důvodem k obratu ve vývoji směřujícím k předčasným volbám byl údajně fakt, že ústavní zákon by mohl Ústavní soud opět zrušit.

Paroubek: Soud nás připravil o vítězství

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na Rychetského vyjádření reagoval v tiskovém prohlášení v němž uvedl, že předseda ÚS vlastně popřel předvídatelnost svých rozhodnutí.

Podle ČSSD měl přijít se svým vyjádřením před dvěma měsíci. Paroubek uvedl, že ÚS připravil soc. dem o vítězství ve volbách. Rychetský si prý nyní pouze dělá politické alibi.

Volby politici plánovali nejprve na říjen a následně po rozhodnutí ÚS hovořili o listopadovém termínu.

Anketa

Kdyby se nyní konaly předčasné parlamentní volby, koho byste volil/a?
ČSSD
34 %
ODS
17,6 %
KSČM
10,3 %
KDU-ČSL
1,9 %
Stranu zelených
2 %
TOP 09
24,7 %
jinou stranu
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10150 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám