Hlavní obsah

Žena z Prahy odevzdala nalezených 135 tisíc korun

– Praha
Právo, Petr Janiš

Ale, co to leží na podlaze v modrém pytlíku? Málokdo by se zajímal. Pětapadesátiletá Pražanka se to ve čtvrtek odpoledne na poště v pražských Vršovicích rozhodla prozkoumat. A zjistila, že sáček obsahuje bez stokoruny 135 tisíc korun v pětitisícovkách a tisícovkách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Suma schopná přivodit nejednomu infarkt, ale také radost, anebo výčitky svědomí. „Poctivá nálezkyně přišla na služebnu městské policie v Litevské ulici krátce před pátou hodinou odpoledne,“ sdělil Právu mluvčí pražské městské policie Jan Čihák.

Při zkoumání záhadného pytlíku strážníci podle něho zjistili, že kromě peněz obsahuje poštovní poukázku a pokladní doklad se jménem příjemce. Jenže co peklo jednou schvátí, jen tak nenavrátí. „Nalezený sáček s penězi strážníci předají úředníkům z Prahy 10, kteří s finančním obnosem naloží podle zákona,“ uvedl Čihák.

Podle mluvčího Prahy 10 Jana Charváta úřad nález oznámí na úřední desce. „Předpokládám, že příjemce také úředníci osloví,“ přiblížil Právu Charvát. Věc ale není tak snadná. „Osoba, která se přihlásí, musí prokázat, že peníze patří jí,“ řekl Čihák.

Pokud ale půjde o peníze z šedé zóny, k nimž se jejich majitel nebude chtít znát, může Praha 10 ještě přijít k penězům. Občanský zákoník říká, že nalezená věc připadne obci, pokud se nikdo do půl roku nepřihlásí. Jistě si tak polepší nálezkyně, jenže výrazně méně, než kdyby pytlík zatajila. Podle zákona má nárok na desetinu částky, přijde si tak na 13 490 korun. Ale kde to dnes -s výjimkou vršovické pošty - najdete?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám