Hlavní obsah

Poslanec Benda může přijít o titul. Chci ho znovu obhájit, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Západočeská univerzita v Plzni podá návrh, aby byl poslanec ODS Marek Benda zbaven svého titulu JUDr. Ve čtvrtek to oznámil rektor univerzity Josef Průša po dohodě s novým děkanem právnické fakulty Jiřím Pospíšilem. Benda uznal pochybení a je ochoten práci doplnit a znovu obhájit. Univerzita hodlá odebrat titul i bývalému šéfovi plzeňské policie Luďku Hosmanovi.

Článek

Nedávno se objevily informace o tom, že Benda získal doktorský titul neoprávněně. K jeho nabytí mu posloužila písemná práce, kterou však použil i k získání titulu Mgr. Práce navíc nesplňovala formální požadavky.

„Začneme konzultovat s advokátní kanceláří postup, jak mu titul odebrat,“ řekl Právu rektor Západočeské univerzity Josef Průša. „Kdy se tak skutečně stane, zatím nevíme, mělo by to být poměrně brzy,“ dodal Průša. 

Podle Pospíšila Benda svoji rigorózní práci doplnit, podat a znova obhájit bez problémů může: „Záleží to na něm,“ uvedl Pospíšil.

Přestože se nedostatky v Bendově rigorózním řízení potvrdily a poslanci ČSSD apelovali na jeho odstoupení z funkce předsedy sněmovního ústavně-právního výboru, on sám rezignaci odmítl.

Jeden z nejčestnějších ve Sněmovně

V jeho rozhodnutí jej v úterý podržel i předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř: „ODS přes třemi lety nominovala na pozici předsedy ústavně právního výboru Marka Bendu. Nevidím důvod na tom něco měnit.“ Podle Tluchoře je Benda jedním z nejschopnějších a nejčestnějších lidí ve Sněmovně.

Benda sám své pochybení v případě vypracování příliš krátké práce uznal a nabídl se, že ji doplní a titul znovu obhájí. "Věnoval jsem se její věcné kvalitě a nepohlídal si její délku, což samozřejmě nijak nesnižuje míru mé zodpovědnosti," uvedl už dříve na svou obhajobu Benda. Právnickou fakultu začal studovat v roce 2003, kdy ještě nebyl poslancem a dokončil ji po pěti letech.

Odebrání titulu hrozí i Hosmanovi

Univerzita chce odebrat titul i bývalému veliteli plzeňské městské policie Luďku Hosmanovi, který pro změnu z velké míry opsal svoji bakalářskou práci. „Zatím není jisté, zda přijde i o titul magistr a JUDr.,“ uvedl Průša.

Pokud škola titul Hosmanovi odebere, skončí to soudí pří. „Budeme se bránit všemi dostupnými právními prostředky,“ řekl Právu Hosmanův advokát Radek Ondruš, podle něhož nemá škola právo odebírat tituly. „V zákoně o vysokých školách není nic o tom, že by měl rektor takovouto pravomoc.“

Podle Ondruše je špatně už to, že si univerzita najímá na agendu kolem odebírání titulů soukromou advokátní kancelář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám