Hlavní obsah

Ministr Pecina zvažuje i odložení datových schránek pro firmy

Praha

Ministr vnitra Martin Pecina ve čtvrtek připustil, že by se povinné zavedení datových schránek pro firmy mohlo odložit. Ministr řekl, že teoreticky by šlo rozložit celý projekt datové komunikace do několika etap. Doufá však, že komunikace bude fungovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

"Pokud by došlo k hromadnému nevybírání datových zpráv, museli bychom přikročit k legislativním krokům. V tomto okamžiku to tak ale nevypadá... Počet zpráv, které byly nejenom zaslány, ale i vyzvednuty (z datových schránek), se blíží 80 procentům," uvedl Pecina.

Tato čísla ho prý naplňují optimismem, že právnické osoby systém datových schránek nebojkotují a že se počet neaktivních subjektů bude stále snižovat.

Tato čísla ho prý naplňují optimismem, že právnické osoby systém datových schránek nebojkotují a že se počet neaktivních subjektů bude stále snižovat.

Podle Peciny situace není tak zlá, jako to vypadalo v neděli, kdy se před zákonným termínem samo přihlásilo do systému pouze 29 procent právnických osob a zbytek schránek muselo vnitro aktivovat automaticky.

Ministr za dva týdny oznámí, jak projekt funguje

Ministerstvo začne v pondělí kontrolovat, zda existují orgány veřejné moci, které systém datových schránek nevyužívají. Potom se kontrola rozšíří i na právnické osoby.

Dva týdny po spuštění systému, tedy 16. listopadu, Pecina veřejně oznámí, zda projekt fakticky funguje. Pokud tomu tak nebude, navrhne vládě změnu zákona, která by právnickým osobám povinnost komunikovat skrze datovou schránku, odsunula. Ministr zdůraznil, že případné odložení povinnosti by se v žádném případě netýkalo úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám