Hlavní obsah

Volby by v listopadu vyhrála ČSSD, většinu by však měla pravice

Novinky, jas
Aktualizováno

Pokud by se počátkem listopadu konaly volby do Sněmovny, získala by nejvíce mandátů ČSSD. Sociální demokraté by měli 68 poslanců, druhá ODS 58. Třetí nejsilnější stranou by byla TOP 09 se 34 zákonodárci. Komunisté by měli 27 a lidovci 13 poslanců. Pravice vy tak mohla dát dohromady pohodlnou většinu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sanep.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Výsledky průzkumu napovídají, že díky oslabení vítězné ČSSD a posílení TOP 09 by se Sněmovna vyhnula tradičnímu patu. Potenciální koalice ODS, TOP 09 a lidovců by měla většinu 105 hlasů.

Podle stranických preferencí by si sociální demokraté pohoršili oproti říjnovému šetření o tři procentní body a jejich listopadový zisk by byl 30 procent. ODS by volilo 26,5 procenta respondentů, což je stejně jako v říjnu.

Stranické preference (v procentech)
ČSSD30
ODS25,6
TOP 0915,3
KSČM12,1
KDU-ČSL5,9
Zdroj: Sanep

O procentní bod si pohoršili komunisté, kteří by v listopadu obdrželi 12,1 procenta. O více než jeden procentní bod si polepšila TOP 09, kterou by volilo 15,3 procenta lidí. Nepatrně, na 5,9 procenta, si polepšili i lidovci. Více by získali i zelení, ale se ziskem 4,5 procenta by se od Sněmovny nedostali.

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a těch, kteří by volit nešli. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb. 

Internetového výzkumu se účastnilo 12 680 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám