Hlavní obsah

S mafiemi by měli bojovat speciální žalobci, navrhla Vesecká

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vyšetřování těch nejzávažnějších zločinů spojených s organizovaným zločinem by měla dohlížet skupina elitních a vysoce specializovaných žalobců z vrchního státního zastupitelství. Právě s takovou vizí podle zjištění Práva přichází již podruhé nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a na rozdíl od loňského pokusu má nyní reálnou šanci uspět.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renáta Vesecká

Článek

Předchozí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) totiž její návrh před více než rokem smetl ze stolu, nová šéfka resortu justice Daniela Kovářová se k němu ale staví vstřícně.

Případy organizovaného zločinu v současné době řeší krajská státní zastupitelství. Speciální odbory elitních žalobců fungují na vrchních zastupitelstvích a jsou zatím zaměřené pouze na korupci, praní špinavých peněz a další závažné hospodářské kauzy. A podle Vesecké by se měly jejich kompetence rozšířit právě i na mafie.

„Jsem přesvědčena, že hospodářská kriminalita se s organizovaným zločinem značně prolíná a vyšetřování těchto trestných činů nelze provádět odděleně. Střetávání informací by se mělo dít v jednom bodě,“ řekla k tomu Právu Vesecká.

Ministryně dává návrhu šanci

Pospíšil její vizi loni odmítl s odkazem na chladný postoj policie a ministerstva vnitra, stejně jako kvůli mnohamiliónovým nákladům, které by si taková změna vyžádala. „Vzhledem k výměně na postu ministra spravedlnosti chci v nejbližší době přijít s návrhem znovu,“ poznamenala šéfka žalobců.

Kovářová přitom předeslala, že je myšlence na rozšíření kompetencí elitních žalobců na vrchních státních zastupitelstvích nakloněna.

„Nebráním se této iniciativě nejvyšší státní zástupkyně, myšlenka není nezajímavá a jistě stojí za to o návrhu jednat. Nevylučuji, že by se mohl stát součástí balíčku protikorupčních opatření, která připravuji ve spolupráci s ministrem vnitra,“ řekla k tomu včera Kovářová.

Kubice po zvláštních žalobcích volal

Šéf policejního protimafiánského útvaru Robert Šlachta zatím nechtěl iniciativu Vesecké komentovat s tím, že její obsah nezná. „Až budeme mít některé konkrétní návrhy na papíře, budeme k nim moct zaujmout nějaký postoj,“ uvedl Šlachta.

Právě jím řízený Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) si ještě za předchozího ředitele Jana Kubiceho stěžoval na fakt, že na rozdíl od protikorupční policie nemá na státním zastupitelství rovnocenného partnera. Podle výroční zprávy ÚOOZ z předminulého roku níže postavení žalobci složité kauzy spojené s mafiemi nezvládají a jednotlivé případy tak často končí nezdarem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám