Hlavní obsah

Pámátkáři vlezli do Jana Husa, aby se nezhroutil

Praha

Jednu z pamětihodností Prahy, bronzové sousoší Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí, čeká rekonstrukce. Restaurátoři proto vlezli soše do pozadí, aby zkontrolovali, nakolik pomník zevnitř zkorodoval.

Článek

Restaurátoři vlezli do sousoší otvorem, kterým se po jeho dokončení dostal ven poslední dělník. Čtvercová deska o hraně asi 30 centimetrů byla přinýtovaná. Jelikož socha je pokryta měděnkou, nějakou dobu trvalo, než vchod vůbec našli.  

"Objevili jsme úžasný prostor v soše Jana Husa a pak jsme tam objevili reliéf Karla Havlíčka Borovského. Čekali jsme, že se dostaneme ještě do podzemí k základnímu kameni, kde by se měla nacházet schránka s dokumenty, které (tam) byly uloženy roku 1915," řekl restaurátor Pavel Filip. Podle něj je ale uspořádání vnitřku komplikovanější, než se čekalo, a na nejspodnější úroveň povede cesta asi jinudy.

Socha stojí na Staroměstském náměstí už od roku 1915 a letos ji čeká rekonstrukce vnitřních částí. "Vnitřek teď budou tři nebo čtyři měsíce podrobně zkoumat tři restaurátoři a tým statiků. Vše se bude konzultovat s památkáři. Poté se vypíše výběrové řízení na restaurátorskou firmu. Kolik bude oprava pomníku stát, nelze v současnosti ještě říct," uvedl pražský radní Milan Richter.

Vnitřek sochy je v havarijním stavu

Průzkum se soustředil na stav železných matek, které sousoší drží pohromadě. Ty jsou zrezlé a navíc jsou opotřebované i základy sousoší a podle Richtra je nutné, aby proběhla rekonstrukce. Její náklady odhaduje město na deset miliónů.

"Neexistuje dokumentace, kolik je tady zpracováno bronzu," řekl Filip. Podle něj sestává sousoší z asi 150 jednotlivých kusů, které jsou pospojovány železnými šrouby. Je jich prý určitě víc než 5000.

"Jsou v dost havarijním stavu. který jsme tedy předpokládali," doplnil. Generální oprava Husovy sochy byla naposledy provedena v roce 1965. Pak se pravidelně, po osmi letech, ošetřoval její povrch.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám