Hlavní obsah

Exministry Kalouska a Lišku nevzali poslanečtí kolegové do výborů

Praha

Poslanci ve středu rozhodovali o personálních změnách v rámci sněmovních výborů. O práci se ucházeli i někteří bývalí ministři, ne všichni však uspěli. Bývalý správce státní kasy Miroslav Kalousek se nedostal do rozpočtového výboru, někdejší ministr školství Ondřej Liška zase nebyl vzat do výborů pro vzdělávání a školství.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Přijmu s pokorou, že bývalý předseda rady ministrů financí EU nemá v rozpočtovém výboru co dělat," řekl Kalousek. Následně s humorem dodal, že Sněmovna může rozhodnout, že by lepší práci odvedl třeba v petičním výboru, o jehož problematice neví nic. "Možná to ale Sněmovna může pokládat za tu správnou kvalifikaci," dodal.

Při hlasování neuspěl ani Liška, který stál v čele resortu školství. Některým jeho kolegům zjevně vadilo, že by jeho učinkováním ve výboru pro školství byla narušena poměrnost zastoupení stran. 

Do rozpočtového výboru zamířili nově Jan Grůza (KDU-ČSL) a Ladislav Šincl (ČSSD). Složení školského výboru zůstalo beze změn.

Noví lidé jsou i v dalších výborech. Například do výboru pro evropské záležitosti zamířil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, do bezpečnostního výboru Antonín Seďa (ČSSD), do sociálního výboru místopředseda ODS a exministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a do výboru pro životní prostředí exministr Martin Bursík (SZ).

Reklama

Výběr článků

Načítám