Hlavní obsah

Velká koalice ODS a ČSSD by byla lepší, posteskl si Gandalovič

Právo, ČTK, luk
Praha

Občanští demokraté by podle svého místopředsedy Petra Gandaloviče měli poctivě vyhodnotit, zda jejich tříleté vládnutí opřené o hlasy dvou přeběhlíků bylo úspěšné a zda strana neměla raději jít cestou velké koalice s ČSSD. Gandalovič mluvil o velké koalici v pondělí na Rádiu Česko. Nedávno také uvedl, že pokud by byl listopadový kongres volební, byl by protikandidátem Mirka Topolánka.

Článek

„Když už o tom diskutujeme, tak se bavme o tom, zda vládu sestavenou na základě dvou hlasů bývalých poslanců ČSSD vlastně hodnotíme jako úspěšnou a jestli ta druhá alternativa, která byla tehdy na stole, by bývala nebyla stabilnější například i pro etapu českého předsednictví v Evropské unii,“ řekl Gandalovič.

Zdůraznil, že neprosazuje velkou koalici do budoucna. „Ale pro naše další působení je řádné vyhodnocení našeho tříletého vládnutí důležité,“ řekl. 

Cena za trojkoalici se SZ a KDU-ČSL podle něj byla pro ODS vysoká, protože stranu uvrhla do závislosti na individuálních poslancích a malém poslaneckém klubu zelených.

Pražský primátor a loňský neúspěšný Topolánkův vyzývatel Pavel Bém potvrdil, že nepovažuje za aktuální volební kongres. K pohledu pražských oblastí nicméně na dotaz Práva uvedl: „Některé reagují na volání Mirka Topolánka po silném hlasování.“ Podobně jako organizace zejména v Jihočeském, Plzeňském či Ústeckém kraji, odkud pochází Gandalovič, vidí část pražské ODS jako jediné možné potvrzení mandátu tajné hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám