Hlavní obsah

Se zakázkou na odstraňování ekologických škod se popere až další vláda

Právo, Oldřich Danda

Horký brambor připomíná zakázka na odstranění ekologických škod, jejíž hodnota může dosáhnout až 115 miliard korun, což je součet státních garancí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financi Eduard Janota

Článek

Ministerstvo financí v pátek ohlásilo, že druhé kolo zakázky bude uzavřeno příští rok 10. června, tedy zhruba čtrnáct dní po volbách, kdy teprve budou probíhat sondáže o vzniku nové vlády. Vláda Jana Fischera tak chce přesunout rozhodování až na příští vládu, ale zároveň nechce výběrové řízení zastavit.

To po ní zřejmě bude chtít Sněmovna, která bude o „zakázce století“ jednat ve středu. Již dnes je ale jisté, že proti pokračování tendru se postaví ČSSD, lidovci, komunisté a zelení, kteří dají většinu hlasů. Otázkou je, zda vláda Sněmovnu poslechne, její usnesení je jen doporučením.

Politici ale věří, že vláda vezme jejich apel na zřetel. „Mluvil jsem o tom s premiérem Fischerem a s ministrem financí. Oba mi řekli, že mají otazníky okolo celé zakázky, jen mají obavy z právních komplikací. Podle mého žádné nevzniknou. Proto si myslím, že by se měl proces zastavit a rozhodnout až po volbách,“ řekl Právu šéf lidovců Cyril Svoboda.

Ten proti zakázce, kterou připravoval exministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, nejhlasitěji bojuje.

„Neznají spravedlivou cenu“

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka soudí, že vláda postupovala špatně, když zveřejnila celkový součet garancí.

„Vytvořila tak pro případné zájemce několikamiliardovou marži. Vláda také nemá aktuální audit, kolik finančních prostředků by si vyžádalo takovéto hromadné odstranění ekologických škod. Vláda nemá vlastní nezávislou informaci o odpovídající a spravedlivé ceně,“ řekl Právu Sobotka

Podobně mluví i šéf zelených Ondřej Liška a předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. „V rámci hospodářské krize jde tuto věc odsunout na dobu, kdy uvidíme na konec krize,“ řekl Kováčik. „Vadí nám, že odhad ceny se neopírá o žádnou věrohodnou dokumentaci, a proto cena může být i méně než poloviční,“ uvedl Liška.

Pro pokračování je jak ministerstvo financí, tak ODS a TOP 09.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka jde o výsostně exekutivní rozhodnutí. „Pokud by chtěl parlament opakovat stejnou chybu a stejný protiústavní krok, jako podle mého zákaz privatizace Letiště Praha, byl by to opravdu konec světa,“ uvedl na dotaz Práva. Vzhledem k tomu, že podle Topolánka má zakázka standardní průběh, tak „ani já, ani Jiří Paroubek, ani Cyril Svoboda nemá mít vliv na to, jak se vláda nakonec rozhodne“, dodal Topolánek.

Kalousek tvrdí, že příští vláda bude moci nabídky odmítnout, pokud budou nepřijatelné. „Já se nesnažím, aby to prošlo, já bych rád viděl nabídky, abychom je mohli porovnat,“ řekl Právu.

Za Kalouska se postavil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj by měla rozhodnout ještě Fischerova vláda. „Úřednická vláda je v menším pokušení a není navázána na strany a nemusí je při té příležitosti nakrmit,“ řekl Právu.

Ministerstvo financí o zastavení zakázky neuvažuje. „Je nesmysl, aby se zakázka nyní zastavovala, vše probíhá zcela transparentně,“ sdělil mluvčí financí Ondřej Jakob. Dodal, že vzdálené datum stanovili proto, aby vyloučená konsorcia DEME a PD měla možnost zapojit se do zadávacího řízení, kdyby Antimonopolní úřad přehodnotil své rozhodnutí, jako to udělal v případě PPF. V soutěži s ním zůstaly firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám