Hlavní obsah

Fischer: Klaus mi slíbil, že už nebude klást další podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

K mimořádnému zasedání se ve středu odpoledne sešel kabinet premiéra Jana Fischera. Na schůzi projednal především mandát, s nímž pojede premiér Fischer na jednání Evropské rady v Bruselu. Fischer řekl, že mu prezident Václav Klaus na schůzce v úterý vpodvečer řekl, že pokud jeho nynější požadavek projde, nebude už mít žádné další požadavky, a tedy odkládat podpis smlouvy.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér Jan Fischer

Článek

"Mám toto ujištění od pana prezidenta a nemám důvod, proč mu nevěřit. Myslím, že premiér a prezident nemusí spolu sepisovat notářský zápis," řekl Fischer.  

Klausova záruka je klíčová pro dokončení ratifikace v celé EU. Premiér již dříve prohlásil, že v Bruselu nebude projednávat výjimku pro ČR, pokud nebude mít ze strany prezidenta jistotu, že si nebude klást další požadavky. Podobně ani zástupci EU nejevili chuť vyjít Klausovi vstříc v případě, že by hrozilo, že požadavek není poslední. 

Po doplnění Lisabonu o výjimku pro Česko, konkrétně o záruku v Listině základních práv EU o neprolomitelnosti Benešových dekretů, by už tedy nemělo Klausovi nic překážet v podpisu reformního dokumentu.

Vláda ve středu souhlasila s textem výjimky, který navrhlo Švédsko jako předsednická země. Jeho znění ale Fischer neřekl, to prý musí udělat severský stát. Fischer jen řekl, že v textu se konkrétně neřeší retroaktivita ani Benešovy dekrety. Jde o podobný text, jako si už dříve vyjednaly Polsko a Velká Británie - tedy výjimku z Listiny práv EU.

Text výjimky ukáže až summit

Švédsko coby předsedající země přišla s plánem, jak této podmínce vyhovět, o konkrétní formě se bude diskutovat na bruselském summitu.

Summit evropské sedmadvacítky se bude zabývat požadavkem českého prezidenta Václava Klause, který si podmínku pro svůj podpis pod lisabonským dokumentem vymínil. Měla by zajistit například nezpochybnitelnost tzv. Benešových dekretů.

Na jednání vlády ve Strakově akademii byli pozváni předsedové obou komor parlamentu.

S premiérem poletí i Klausův kancléř

Členem české delegace na summitu bude oproti zvyklostem prezidentův kancléř Jiří Weigl, který za Hrad vedl vyjednávání o podobě výjimky požadované Klausem. Českou republiku standardně na vrcholných summitech EU zastupuje šéf exekutivy a mandát pro jednání připravuje vláda.

Podle neoficiálních informací ze Strakovy akademie je hlavním důvodem Weiglovy účasti to, aby kabinet měl rychlou zpětnou vazbu od prezidentského úřadu. Předejít tak chce blamáži, která by mohla nastat za situace, kdy by Fischer v Bruselu něco pro Klause vyjednal, a prezident to později odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám