Hlavní obsah

Na demonstraci Dělnické strany dohlíželi v Praze policisté i vrtulník

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se ve středu po poledni sešla zhruba stovka příznivců ultrapravicové Dělnické strany (DS). Shromáždění pod názvem "Den národní jednoty" provázela rozsáhlá bezpečnostní opatření ze strany policie.

Článek

Příznivce, kteří přicházeli ke kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně, policisté legitimovali, nad místem létal vrtulník.

Na náměstí zazněly projevy, jako první se slova ujal předseda DS Tomáš Vandas. Organizátoři akce také chtěli uspořádat sbírku na podporu "perzekuovaných členů a funkcionářů DS a její mládeže".

Policie minulou středu provedla rozsáhlou akci namířenou proti stoupencům ultrapravice. Detektivové po zásazích obvinili 18 lidí. Mezi nimi jsou i předseda pražské organizace DS Patrik Vondrák a členka strany Michaela Dupová.

Policie minulou středu provedla rozsáhlou akci namířenou proti stoupencům ultrapravice. Detektivové po zásazích obvinili 18 lidí. Mezi nimi jsou i předseda pražské organizace DS Patrik Vondrák a členka strany Michaela Dupová.

Pozvánka na dnešní akci se objevila i na webu odpor.org, který bývá spojován s neonacistickým Národním odporem. Proti shromáždění se vyslovila například iniciativa Studenti proti rasismu. Její členové na náměstí před akcí vylepili plakáty, na nichž vyzývají k tomu, aby se lidé aktivně stavěli proti rasismu, fašismu a neonacismu.

Neonacisté akci v Otrokovicích zrušili

Těžké policejní manévry zažily také Otrokovice na Zlínsku, kde se měla uskutečnit zakázaná demonstrace neonacistů. Ti však akci na poslední chvíli zrušili. K vlakovému nádraží, kde měli stoupenci radikální pravice sraz, dorazila jen dvacítka vyholených mladíků. 

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté v Otrokovicích vytahovali jednotlivce z hloučku odpůrců neonacismu a odmaskovávala je.

Kromě 260 policistů a těžkooděnců se na zakázanou demonstraci neonacistů připravili také anarchisté a antifašisté, kterých se v Otrokovicích sešlo kolem sto padesáti. Policisté je drželi v uctivé vzdálenosti od hloučku neonacistů, kteří po hodině vlakem odjeli do jedné ze zlínských hospod.

Stoupenci extrémní levice mezitím zamířili do parku k otrokovické poliklinice. Po půl hodině je obstoupil kordon těžkooděnců, vstoupila mezi ně starostka města Radoslava Matuzsková (NPO) a megafonem požadovala rozpuštění nepovoleného shromáždění. "Jsme tady proto, aby náckové nemohli šířit nenávistnou propagandu pod záminkou vzniku Československa,“ ozývaly se hlasy stoupenců krajní levice. 

Policisté odmaskovávali anarchisty a natáčeli

To už ale policisté přistoupili k legitimování všech anarchistů a antifašistů. "Jednalo se o nelegální shromáždění, navíc jsme zjistili, že mnozí z nich byli nebezpečně ozbrojeni,“ konstatovala zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. 

Každý ze stoupenců krajní levice musel projít zástupem těžkooděnců, prokázat se občanským průkazem a odhalit svoji tvář. Vše si policisté detailně točili na kameru.

Policisté při důkladné kontrole levicových radikálů objevili u patnácti lidí třiadvacet nebezpečných zbraní. "Jednalo se o boxery, nože, praky, teleskopický obušek, pyrotechniku a jednu pistoli,“ poznamenala mluvčí. Kromě toho se třináct lidí dopustilo přestupku. "Neuposlechli výzvu policisty,“ vysvětlila mluvčí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám