Hlavní obsah

Senátor protestoval proti uvěznění romského policisty

Právo, mp
Karlovy Vary

Senátor Jan Horník (SD-SN) se v úterý připojil před věznicí ve Vykmanově na Karlovarsku k protestu na podporu romského policisty Martina Barkóciho, který tam v ten samý den nastoupil tříletý trest. Podle soudu se Barkóci snažil zamést pod koberec případ dvou Romů, kteří před dvěma lety surově zbili na ulici v Ostrově dalšího muže.

Foto: Martin Polák, Právo

Martin Barkóci se objímá před zdmi věznice ve Vykmanově s nejbližšími příbuznými.

Článek

Senátor, který věří v Barkóciho nevinu, navíc bude usilovat o znovuotevření celého případu, soudy podle něj zklamaly. „Požádám ministryni spravedlnosti o revizi případu a pokusím se do toho zaangažovat také ministra Michaela Kocába,“ řekl Horník s tím, že na případu by pak měli pracovat úplně noví lidé. „Někdo, kdo by to udělal spravedlivě,“ poznamenal.

Podle něj kauza vypovídá o špatném stavu justice, police a státních zástupců. „Na Karlovarsku to není jediný případ, kdy se takto chovají,“ doplnil senátor.

Barkóciho před věznici přišli doprovodit jeho nejbližší příbuzní a známí. Ve třech policejních autech dorazili také jeho bývalí kolegové, aby se s ním rozloučili.

Barkóci vždy svou vinu jednoznačně odmítal, stejně tak v úterý před novináři. „To, že vyrůstám v Ostrově a znám se s některými místními lidmi, neznamená, že jim nadržuji, za tím si stojím. Je to skandál a justiční ostuda České republiky, cítím se jako oběť,“ řekl expolicista. Podle něj se nikdo pořádně nezabýval svědectvím, výpověďmi ani znaleckými posudky.

Kauza, na jejímž konci je nástup Barkóciho do vězení, začala v prosinci 2007, kdy dva Romové podle obžaloby napadli muže a bili ho násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Přitom prý padaly i rasistické výroky. Barkóci, jenž přijel na místo jako policista, údajně muži řekl: „Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat.“ Ovlivnit se ho prý pokusil i při výslechu. [celá zpráva]

Plzeňský krajský soud původně vyměřil Barkócimu čtyři roky. Po odvolání mu Vrchní soud v Praze snížil trest o rok. Jeho právník nyní píše dovolání k Nejvyššímu soudu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám