Hlavní obsah

Policie zrušila kvůli předpisům několik stovek cel

Novinky, ČTK, Petr Nový
Praha

Česká policie musela zrušit několik stovek cel na obvodních odděleních po celé republice. V nich krátkodobě zadržovala podezřelé z trestné činnosti. Cely ale neodpovídají standardům a mezinárodním směrnicím.

Foto: Archiv, Novinky

Článek

Vedení policie vědělo o problému delší dobu. V roce 2007 přijala k této věci vláda speciální usnesení. Část řadových policistů ale rozhodnutí kritizuje. Podle nich člověk, který není za mřížemi, může být nebezpečný. Informovala o tom Česká televize.

Nové podmínky splňuje jen 250 služeben, které byly opraveny v rámci projektu P1000. Podle interních policejních materiálů je v některých regionech cel nedostatečný počet. Například v Ústí nad Labem z osmi obvodních oddělení jen na jednom jediném.

"Budou se provádět drobné úpravy v celách a dalších uzamykatelných prostorách," řekla k dalšímu řešení situace tamní policejní mluvčí Šárka Poláčková. Policie tvrdí, že jinou možnost než cely zrušit neměla.

"Musíme garantovat určité minimální standardy, které ctí důstojnost zadržené osoby," řekl policejní prezident Oldřich Martinů. Úpravy budou probíhat postupně, na opravy všech cel najednou totiž policie nemá dostatek financí. "Jde o přechodné období, které bude určitě jednou vyřízeno," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám