Hlavní obsah

Topolánek: Gandalovič není nová tvář, ani opravdový vyzyvatel

Právo, ČTK, fal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek nepovažuje svého stranického zástupce Petra Gandaloviče za novou tvář, která by mohla oživit vedení ODS, ani plnohodnotného vyzyvatel v souboji o šéfa strany. Gandalovič v pátek v Radiožurnálu řekl, že Topolánek by měl na nadcházejícím stranickém kongresu požádat o důvěru.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek obklopen místopředsedy Davidem Vodrážkou a Petrem Gandalovičem

Článek

Pokud by Topolánkův mandát nebyl potvrzen, Gandalovič se chce členské základně představit jako alternativa. Topolánek v pátek ale zopakoval, že kongres by volební být neměl.

Některé regionální organizace ODS v poslední době kritizovaly Topolánka, že rezignoval na poslanecký mandát a nedostatečně s nimi komunikuje. Vyzvaly ho k rezignaci.

Podle Topolánka souvisí tyto výtky se zájmy na místních velkých koalicích s ČSSD. Mimo jiné právě v Ústeckém kraji, odkud pochází Gandalovič, vládnou společně ČSSD a ODS, v radě kraje je doplňuje ještě nezařazený zastupitel Mirko Bernas, původně zvolený za hnutí Severočeši.cz.

Dohodu, kterou kvůli tomu loni podepsali, odmítají charakterizovat jako koaliční - mluví o ní jako o spolupráci.

Jihočeská ODS chce volební kongr

Regionální rada jihočeské ODS chce, aby listopadový kongres strany se z čistě programového změnil na volební. Shodla se rovněž na tom, že Topolánek, který na kongresu hodlá delegáty požádat o silný mandát pro sjednocení strany a roli lídra strany do parlamentních voleb, jej může získat výhradně v tajné volbě.

„Věřím, že předseda strany svým slovům dostojí a o potvrzení svého mandátu kongres sám požádá, jak několikrát avizoval,“ uvedl předseda regionální rady ODS jižní Čechy Martin Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám