Hlavní obsah

Fischer ujistil Bidena, že se Česko bude podílet na novém obranném systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česko je připraveno podílet se i na novém americkém systému protiraketového štítu. Po jednání v Praze se na tom shodli český premiér Jan Fischer a americký viceprezident Joe Biden. Podle Bidena přijede do Prahy v listopadu tým expertů, který bude o nové architektuře štítu jednat. Nový systém štítu nahrazuje staré plány, jejichž součástí měl být i radar v Brdech.

Článek

Biden na tiskové konferenci zdůraznil, že transatlantické vztahy potřebují akceschopnou Evropu. Nový plán na protiraketový štít by měl nahradit zastaralé technologie a účinně Evropu chránit.

"Jedna z hrozeb pro kolektivní bezpečnost jsou balistické střely, stále více jich může být do Evropy vystřeleno. Hovořili jsme o nové, lepší architektuře, která se nebude soustředit pouze na USA," řekl před novináři Biden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Viceprezident USA Joseph Biden podává ruku premiérovi Janu Fischerovi.

Biden také ohlásil, že na konci listopadu přijede do ČR expertní tým, který bude dále jednat o podobě budoucí architektury a představí nové technologie, které budou v rámci Severoatlantické aliance lépe chránit než zastaralé systémy. Viceprezident zdůraznil, že plán bude projektován v rámci členství v NATO. 

Zapojit se může i Rusko

Podle Bidena bude nový projekt vznikat nezávisle na Rusku stejně jako ten předchozí. Americký ministr obrany Robert Gates však v pátek po jednání ministrů obrany NATO v Bratislavě prohlásil, že pokud Moskva projeví zájem, nový americký protiraketový štít v Evropě umožní snadnější spolupráci s ruskými radarovými systémy.

Ty by uvítal i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, podle nějž by bylo dobré, kdyby na této nové verzi Rusko spolupracovalo.  

Podpora výzkumu bude pokračovat

Fischer jednání s bidenem hodnotil jako "otevřené, vydatné a dobré". "Jednali jsme jako spojenci v rámci NATO, kteří vyznávají stejné hodnoty, které je správné bránit," řekl premiér.

Podle něj mají Američané i nadále podporovat ČR v oblasti vědy a výzkumu a ocenil přitom přístup českých vědců, kteří jsou podle něj schopni se zapojit například do kosmického výzkumu.

Biden Česko označil za vůdčí sílu EU v oblasti energetiky, připomněl při tom úsilí české vlády během předsednictví Radě Evropy podpořit zavedení plynovodu Nabucco.

Mluvili jsme o potřebě vyšší diverzifikace ve smyslu teritoriálním, odkud k nám přicházejí energetické suroviny.
Jan Fischer

Premiér sdělil Bidenovi, že kvůli energetické bezpečnosti potřebuje Česko větší diverzifikaci míst, z nichž do země přicházejí energetické zdroje, v úvahu je podle něj třeba brát i mezinárodní kontext.

"Mluvili jsme o potřebě vyšší diverzifikace ve smyslu teritoriálním, odkud k nám přicházejí energetické suroviny," prohlásil premiér. Jde podle něj také o to, aby se k výrobě energie v Česku užívalo více zdrojů.  

Fischer amerického viceprezidenta přivítal na zahradě sídla vlády u Strakovy akademie. Bidenovu návštěvu provází přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Americký videprezident Joe Biden při pražském setkání s premiérem Janem Fischerem

O novém systému mluvil Biden už ve středu v Polsku, kde měla podle původních plánů vzniknout základna s protiraketovými střelami. Polský premiér Donald Tusk poté oznámil, že je Varšava připravena se do plánů zapojit.

ČR a USA loni podepsaly dvě základní smlouvy umožňující vznik radarové základny. Kromě nich je rozjednána řada dalších dohod, například o vědě, výzkumu či vzdělávání a Praha má zájem na jejich konečném uvedení v platnost.

Fischer potvrdil, že s americkým viceprezidentem jednal také o energetické bezpečnosti. "Řekl jsme mu, že ČR vnímá potřebu větší diverzifikace, odkud pochází suroviny, a že je o tom tady silná debata.

Biden do Prahy přiletěl ve čtvrtek večer. V pátek kolem poledne se setká také s prezidentem Václavem Klausem. V podvečer z ČR odlétá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám