Hlavní obsah

Po předsednictví se na vládě válí tuny cukru, sladí jím úředníci

Právo, Josef Koukal
Praha

Češi to zřejmě Evropě neosladili tak, jak si během kampaně ke svému předsednictví Evropské unii předsevzali. Na úřadu vlády zůstaly po půlroční misi v čele Evropy víc než tři tuny kostkového cukru baleného do obalů s předsednickým logem EU2009.CZ.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slavnostní odhalení loga předsednictví.

Článek

Předsednickým cukrem si podle informací Práva sladí kávu úředníci a návštěvy na úřadu vlády a na ministerstvu spravedlnosti.

„Využili jsme té možnosti. Ministerstvo samozřejmě objednává pro své potřeby určité množství cukru a dnes, když se v resortu všude škrtá, nám přišlo vhod, že dodávka byla vlastně zadarmo,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke.

„To množství, které zbylo, jsme samozřejmě potřebovali co nejdříve někam umístit. Část zásob dostalo ministerstvo spravedlnosti, celkem 1,7 tuny, a dalších 1,8 tuny dostal úřad vlády,“ řekla Právu mluvčí ministra pro evropské záležitosti Marie Faturová. „Všechny ty přebytky by jinak přišly vniveč, cukr by byl v podstatě na vyhození,“ dodala.

Kolik tun jednoporcových balení kostkového cukru ke kávě úřad vlády na reprezentaci českého předsednictví nakoupil, mluvčí nevyčíslila. Objednávka byla prý součástí širší zakázky, do níž spadaly i další položky.

Svérázné logo pro české předsednictví bylo vybráno i proto, že se právě k vynálezu kostkového cukru hlásí čeští cukrovarníci. I přesto, že šlo spíše o česko-švýcarskou spolupráci na území Rakouska-Uherska. První kostkový cukr začal vyrábět v roce 1841 švýcarský ředitel rafinerie v Dačicích Jakub Kryštof Rad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám