Hlavní obsah

Kalousek volá po Janotově balíčku č. 2

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu při prvním čtení rozpočtu na příští rok v Sněmovně vyzval vládu Jana Fischera, aby začala připravovat tzv. druhý Janotův balíček, tedy souhrn opatření, které na výdajové a příjmové straně sníží deficit státního rozpočtu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se rozohňuje nad debatou ve Sněmovně

Článek

Důvod to má jediný, říká Miroslav Kalousek. Protože se letos neuskutečnily předčasné volby musí Fischerova vláda současně s rozpočtem na příští rok stanovit závazné limity a začít připravovat mantinely rozpočtu pro rok 2011.

Přitom jak vyplývá ze střednědobého výhledu rozpočtových výdajů, který nyní vláda předkládá s rozpočtem, v příštím roce počítá vláda s deficitem 163 miliard, v roce 2011 ale už 184 miliard. "To je přece nepřijatelné. To znamená zhoršující se situace, při očekávaném lepším vývoji ekonomiky je to negativní signál pro zahraniční kapitálové trhy," říká Kalousek.

Rozpočet zatěžují mandatorní výdaje

Růst HDP, který vláda pro rok 2011 očekává na snížení deficitu sám o sobě podle něj nestačí. "Vládu do rozpočtových schodků netlačí její rozmařilost, nebo že by chtěla popustit uzdu svých vládních výdajů, ale je tlačena rostoucími mandatorními výdaji. Ty pro příští rok trochu přibrzdil právě první Janotův balíček, ale už v roce 2011 tyto výdaje, pokud nepřijmeme protiopatření, expandují dál," varoval bývalý ministr financí.

Vláda,která vzejde z řádných voleb v polovině příštího roku nebude podle Kalouska do konce roku schopná změnit rozpočtovou legislativu, aby mohl být ovlivněn rozpočet pro rok 2011. "Fischerova vláda by proto měla připravila druhý balíček opatření, který by umožnil vládě vzešlé z řádných voleb dosáhnout v roce 2011 rozpočet s deficitem, který by byl menší než který právě schvalujeme pro příští rok rok.Ať už jí to Sněmovna schválí nebo ne, je to nutné," říká Miroslav Kalousek.

Zakladatel Top 09 si je vědom, že už přijetí prvního Janotova balíčku bylo provázeno řadou sporů mezi parlamentními stranami. Není ale možné si každý rok půjčovat 200 miliard, říká Kalousek. Proto by bylo dobré překousnou ideologická mantinely a ideová tabu a přijmout aktivní opatření pro rozpočet 2011, aby nebyl deficit vyšší než příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám