Hlavní obsah

ODS: Ve Sněmovně vzniká druhá vláda "koalice šrotovného"

– Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek vidí priority dalšího působení úřednického kabinetu Jana Fischera jako střídmé. Ve středu to sdělil novinářům na tiskové konferenci, jelikož se nemohl vyjádřit ve Sněmovně, nedávno se vzdal poslaneckého mandátu. Nelíbí se mu ale, že se ČSSD, komunisté a lidovci budou snažit změnit rozpočet pro rok 2010. Podle ODS se jedná o druhou vládu ve Sněmovně.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ODS Mirek Topolánek s místopředsedou Davidem Vodrážkou (vlevo)

Článek

Vyzvala proto Fischerovu vládu, aby se postavila proti snahám o další úpravy již přijatých rozhodnutí.

Sociální demokraté neskrývají, že chtějí prolomit některá rozhodnutí, která padla v říjnu při jednání Sněmovny o takzvaném Janotově úsporném balíčku. Slibují například místo zamítnuté valorizace důchodů penzistům jednorázově přispět 13. důchodem ve výši 2400 korun a nesnižovat mateřskou. Zachovat mateřskou žádají také lidovci a komunisté. Lídři ODS zahrnuli nespokojené strany do "koalice šrotovného“, která by byla fakticky druhou vládou vládnoucí ze Sněmovny.

Topolánek také nesouhlasí s návrhem ČSSD, aby se členem Evropské komise stal opět někdejší premiér ČSSD Vladimír Špidla. "Je pro ODS velmi těžko přijatelný," uvedl Topolánek. Zdůraznil, že nejlepším kandidátem je podle ODS jí nominovaný exministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Ostatní stranami navržení kandidáti podle Topolánka ODS nevyhovují.

"Nedovedu si představit, že by český eurokomisař neměl podporu dvou velkých stran," zdůraznil Topolánek. Vláda by kromě osoby příštího eurokomisaře měla se stranami projednat i jeho portfolio.

Fischer poslancům řekl, že vláda nebude dělat zásadní změny v klíčových resortech a bude se snažit o úsporné hospodaření, protože ekonomická krize není minulostí. Kabinet podle něj nebude zahajovat nové privatizace, nemůže ale odkládat rozhodnutí o prodeji ČSA či o obří zakázce na likvidaci ekologických škod. Pokud nenastane nepředvídaný propad ekonomiky, nebude vláda předkládat sněmovně další verzi balíčku úsporných opatření. Ekonomická krize však podle Fischera není minulostí a premiér chce vládu vést k opatrnosti a šetření.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám