Hlavní obsah

Kindlův stín dopadá i na soukromou vysokou školou v Karlových Varech

Právo, Rudolf Voleman

Vlastník soukromé Vysoké školy Karlovy Vary (VŠKV) sídlí na stejné pražské adrese jako advokátní kancelář Kindl a partneři. Jde o firmu Iuris Praha, která vlastní VŠKV prostřednictvím Karlovarského vzdělávacího institutu (KVI). Ale nejen to.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Milan Kindl

Článek

Předsedou představenstva Iuris Praha je od konce srpna Jiří Drábek. Stejný post zastává Drábek také ve společnosti Murom, která ve výběrovém řízení získala zakázku společnosti ČEZ na prodej více než 2100 bytů. Organizací prodeje ČEZ pověřil advokátní kancelář Milana Kindla, exproděkana právnické fakulty Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni.

Drábek sice přiznává, že se s bývalým proděkanem této fakulty Kindlem zná, ale zásadně odmítá, že by byly jejich aktivity na vysokých školách nebo jinde jakkoliv propojeny.

„Nejsem žádný Kindlův bílý kůň. Tak to mně fakt rozesmálo,“ uvedl Drábek, podle kterého Iuris už sídlí jinde, ale na internetu to ještě není v obchodním rejstříku zapsáno. „Kindla jsem viděl dvakrát nebo třikrát v životě, když mě zastupoval při koupi bytů v Chomutově od tamních železáren. Vybral jsem si ho tenkrát, protože to byl místní advokát,“ vysvětloval.

Zahraniční právníci, nebo Drábek?

Drábek nejdříve tvrdil, že skutečnými vlastníky VŠKV jsou dva právníci z Rakouska a Švýcarska. Zatím je neprozradil.

„Výslovně si nepřejí, abych zveřejňoval jejich jména,“ uvedl Drábek. Nakonec ale přislíbil, že jména vlastníků zveřejní na začátku tohoto týdne.

V pondělí 19. října však překvapivě uvedl, že oba zahraniční právníci se mají vlastníky teprve stát v horizontu zhruba tří let, až VŠKV on sám jako majitel restrukturalizuje. Očekává, že mu to vynese jako v případě jiných firem, které před tím pozvedl. Za stávajícího vlastníka VŠKV přitom uvedl sebe.

Podle výpisu z obchodního rejstříku na internetu je Drábek předsedou správní rady VŠKV od 16. září. Vlastníkem VŠKV je Karlovarský vzdělávací institut (KVI), s. r. o., kde je od 28. srpna jednatelem opět Drábek. Ještě do letošního 1. ledna byl jednatelem KVI Ondřej David, partner Kindla v jeho advokátní kanceláři.

„Bylo by opravdu absurdní si představovat, že všechno řídí tenhle fousatý doktor (pozn. red. míněno Kindl),“ odmítal propojení Drábek. „Já mám své úspěšné podnikání a majetky. Karlovarskou vysokou školu řídím já,“ dodal.

O to, kdo stojí vlastnicky za VŠKV, se budou v těchto dnech zajímat představitelé města Karlovy Vary, protože škola funguje za symbolické nájemné v městském objektu. Kdo je majitelem školy, neví ani člen správní rady VŠKV a poslanec Jaroslav Fiala (ČSSD). „Mám se s panem Drábkem sejít a o vlastnictví školy se budu zajímat,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám