Hlavní obsah

Škola v Chebu kšeftovala s doklady o studiu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Kontrola v Integrované střední škole (ISŠ) v Chebu potvrdila podezření, že vedení školy kšeftovalo s doklady o studiu. Prodávalo tato potvrzení cizincům, kteří do lavic vůbec nezasedli.

Článek

Krajští úředníci provedli ve škole inspekci na základě podnětu státního zastupitelství, které na věc přišlo při vyšetřování případu podvodu při získávání řidičských průkazů cizinci prostřednictvím české autoškoly.

"Podezření orgánů činných v trestním řízení se potvrdilo," řekl v pondělí Právu krajský radní Vratislav Emler s tím, že s výsledky kontroly seznámí kolegy z krajské rady ve čtvrtek. Rada pak rozhodne o dalších krocích. O své místo pravděpodobně přijde ředitel školy Jan Kot. "Nechci předbíhat rozhodnutí rady," řekl k tomu Emler.

Škola měla vydat potvrzení za 7000 eur

Podle policie vydala škola celkem více než 70 falešných potvrzení, které cizinci využili k tomu, aby mohli získat povolení k pobytu a tím splnili podmínku pro absolvování řidičského kurzu. Za jeden papír o studiu si škola podle žalobce měla účtovat 100 eur.

Za úplatky umožnili Němcům získat v ČR nové řidičské průkazy tři lidé – učitel autoškoly, zkušební komisař a překladatelka. Ti se za všimné 300 eur postarali, aby cizinci, kteří doma přišli o řidičák, dostali v ČR nové doklady. Pro získání českého řidičáku, který je platný v celé EU, museli splnit hlavní podmínku, a to mít úředně povolený přechodný pobyt v ČR.

Ten uděluje cizinecká policie jen za předpokladu, že cizinec má u nás podnikatelské aktivity nebo chodí do školy. A právě falešná potvrzení o studiu měla uchazečům o řidičák sloužit k dosažení potřebného povolení k pobytu.

Ředitel školy: Cizinci byli řádně přihlášeni

Ředitel školy Jan Kot už dříve na dotaz Práva popřel, že by škola vědomě vydávala falešná potvrzení.

"Cizinci byli ke studiu řádně přihlášeni. Jestli do školy nakonec nenastoupili, to nevím. Vyloučit to nemohu," obhajoval se šéf školy. Jenže podle závěrů kontroly nemohou být cizinci do kurzů vůbec zapsáni, natož aby škola od nich vybírala peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám