Hlavní obsah

Bez proudu je stále několik tisíc lidí, příští týden sníh roztaje

Právo, Novinky, ČTK, plk, alt
Plzeň
Aktualizováno

Energetici stále odstraňují poruchy, které na drátech s napětím způsobily popadané stromy. Ty neunesly váhu těžkého mokrého sněhu. Během soboty se situace zlepšila a energetikům se podařilo snížit počet zákazníků bez proudu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zapadlý autobus na parkovišti na Ovčárně u Karlovy Studánky na Bruntálsku.

Článek

Zaměstnanci ČEZu poruchy odstraňovali celou noc, další jim ale přibývaly. I během soboty hlásí lidé nefungující dodávku - například na chalupách a chatách, kam na víkend přijeli. V sobotu v podvečer bylo bez elektřiny zhruba sedm tisíc zákazníků ČEZu.

Na Šumpersku, které bylo také postiženo přerušením dodávky elektrické energie, se už podařilo opravit všechny poruchy na vysokém napětí s výjimkou jedné v obci Skřítek.

„Nejvíce práce jsme měli v oblasti Vsetínska, i zde se však podařilo opravit více než polovinu poruch na vysokém napětí. Nyní zbývá obnovit dodávky do zbývajících zhruba 3000 odběrných míst. Intenzivně pracujeme na poruchách v lokalitách Prostřední Bečva, Horní Bečva, část Rožnova pod Radhoštěm, Střítěž, Velká Lhota, část Vsetína, Valašská Bystřice, Zubří, Malá Lhota, Bystřice, Velká Lhota, Příslop a Pulčín,“ vyjmenovala lokality, kde jsou stále lidé bez elektřiny, mluvčí ČEZu pro střední a severní Moravu Alice Lutišanová.  

Vlaky nejedou na čtyřech úsecích

Mimo provoz jsou stále čtyři podhorské železniční tratě. Nejhorší je situace mezi Smržovkou a Josefovým Dolem v Jizerských horách. Na železnici tam popadaly ještě zelené stromy obalené mokrým sněhem. "Tam je to tak propletené, že teď tam vyrážejí znovu, aby zhodnotili, jestli budou potřeba specialisté na prořezávání," řekl mluvčí Správy železničních a dopravních cest Pavel Halla.

Zbylé dvě tratě na Liberecku, Nové město pod Smrkem - Frýdlant a Jablonec nad Nisou - Smržovka, by měly být zprovozněny v sobotu. Stejně jako trať mezi Pardubickým a Olomouckým krajem Hanušovice - Dolní Lipka.

Situace na silnicích se výrazně zlepšila. Přestalo sněžit a hlavní silnice jsou v problematických oblastech většinou mokré. Problémy jsou na některých neudržovaných vedlejších cestách.

Zprůjezdněné cesty ale stále ohrožují stromy obtěžkané sněhem. "Problémy máme i na silnicích na Skřítek a na Červenohorské sedlo. Stromy obtížené sněhem tam padají jako hrušky. Pořád tam jezdíme a řežeme," popisoval dispečer silničářů situaci v Jeseníkách.

Vážná situace je stále na Liberecku v okolí Jablonce nad Nisou. V městě samotném je vyhlášen kalamitní stav, až do noci neměla část domácností k dispozici teplo a teplou vodu, protože teplárna neměla dodávky proudu. Přes noc v oblasti nový sníh nenapadl, přesto ho ve městě leží půl metru.

Povodně nehrozí

V následujících dnech by mělo vydržet chladné počasí, teploty se budou pohybovat lehce nad nulou, v noci slabě pod ní. Výrazně sněžit by již nemělo, bude spíše pršet.

V následujícím týdnu by teploty měly více stoupnout až nad deset stupňů, většina sněhu tak roztaje. Meteorologové se ale neobávají povodní, sníh bude tát pomalu a země, která si srážek v září příliš neužila, vodu pojme.

Reklama

Související články

Mizerné počasí vydrží až do neděle

Současná mizérie v počasí bude pokračovat i po celý víkend, byť se očekává mírné navýšení teplot, slabší vítr a úbytek srážek. Silničáři si neoddechnou,...

Výběr článků

Načítám