Hlavní obsah

Krkonoše po sněhové nadílce navštívili první lyžaři

Právo, Vladislav Prouza

Jízdu po letošním panenském sněhu vyzkoušeli na hřebenech nejvyšších českých hor první nadšenci. Stopu v hlubokém sněhu však museli na běžkách pracně prošlapávat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonoše atakovali první lyžaři.

Článek

"Počasí nic moc, spíš dřina, ale stálo to za námahu. Adrenalin, vědomí, že tudy letos ještě nikdo nejel a prázdné pláně jsou úplným balzámem na psychiku. Během víkendu to bude horší, patrně přijede víc lidí," vychutnával prvenství na neposkvrněném sněhu starší muž.

Počasí, až na mlhu dovolující viditelnost do dvou set metrů, vcelku přálo. Čtvrteční vichr o rychlosti atakující hranici 108 kilometrů se během pátku utišil. Záchranáři na Luční boudě v nadmořské výšce 1410 metrů v pátek ráno naměřili teplotu minus 4,8 stupně a sotva patnáctikilometrový vánek.

"Podmínky přesto vyžadují nedoporučit pohyb ve volném terénu. Turistům stále hrozí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Hřebeny pokrývá skoro metr prašanu a místy jsou i dvoumetrové návěje. Dole je sníh mokrý," přiblížil Pavel Jirsa z krkonošského ústředí Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Šanci dostanou o víkendu i sjezdaři

V sobotu úderem deváté hodiny ráno začne v krkonošských Jánských Lázních jezdit i letošní první lyžařský vlek. Sjezdaři dostanou šanci na úbočí Černé hory, kde vlekaři upraví zhruba třísetmetrový úsek sjezdovky Sport.

"Pokud nedojde k nějaké technické závadě, což nepředpokládám, budeme jezdit v sobotu a neděli. Na svahu leží okolo sedmdesáti centimetrů prachového sněhu, což je až dost. Nelze to ale považovat za start lyžařské sezóny," upřesnil ředitel janskolázeňské společnosti Mega plus Petr Hynek.

Celodenní lyžování přijde na 150 korun včetně přibližovací kabinové lanovky Černohorský expres. Zbytek krkonošských vleků zůstane stát. "Tratě jsou neupravitelné. Pod sněhem teče voda. Rolba by se propadla a sjezdovku zničila," řekl šéf špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Vlekaři z Janských lázní spustili loni stejně jako letos vlek 26. listopadu. "Před třemi lety, kdy to podmínky chvíli dovolovaly, se lyžaři proháněli po Černé hoře už 28. října," podotkl Hynek.

Návštěvnost prvně otevřené sjezdovky prozatím navzdory občasným rozmarům počasí vždy předčila očekávání. Loni se první lyžování odehrálo za mrazivých sluncem prozářených dnů.

Komunikace do Krkonoš a horských středisek zůstávají bez problémů sjízdné. "Lidé mající náležitou zimní výbavu se při dodržení nezbytných zásad jízdy, které odpovídají podmínkám, nemusejí ničeho obávat," poznamenal ředitel Technických služeb ve Špindlerově Mlýně Miroslav Kazda.

Reklama

Výběr článků

Načítám