Hlavní obsah

Na horách je na říjen rekordně mnoho sněhu, láme stromy ve velkém

• Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková, Pavel Karban

V Beskydech na Lysé hoře leží už metr sněhu, pro říjen to je největší množství od roku 1897, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že starý rekord 92 centimetrů byl z 29. října 1930. Předčasné sněžení a teploty okolo bodu mrazu jsou přitom jednou z nejhorších kombinací počasí pro lesy. Mezi oblasti s nejhorší situací patří právě Beskydy, dále Jeseníky, Jizerské hory, Orlické hory a Svitavsko.

Foto: Novinky

Článek

"Dneska ráno v sedm hodin naměřil kolega rovný metr. To je od roku 1897, kdy se na Lysé hoře s drobnými přestávkami pořizují záznamy, říjnový rekord,“ hlásil v pátek zhruba dvě a půl hodiny po poledni Jaroslav Chalupa, zaměstnanec meteorologické stanice na Lysé hoře. Připojil informaci, že od pátečního rána v Beskydech drobně sněžilo. "Takže to teď už bude o nějaký ten centimetr víc.“

Jak dlouho sníh na Lysé hoře vydrží, meteorolog nechtěl moc tipovat. "Může se stát že už neroztaje. Uvidíme. V neděli už má sněžení ustávat a v příštím týdnu hlásí oteplení,“ poukázal.

Pohroma pro lesy

Brzký sníh poškodí podle státního podniku Lesy České republiky minimálně desítky tisíc metrů krychlových dříví. Hrozí pády stromů, lidé by neměli chodit do lesů.

Nejvíce ohrožené jsou obvykle střední polohy. Je zde podobné množství sněhu jako ve větších nadmořských výškách a zároveň teploty okolo bodu mrazu, takže sníh je mokrý a těžký.

"Pod tíhou sněhu a ledu se nejčastěji lámou mladší porosty, které jsou méně odolné. Často však nevydrží ani starší stromy. Významné škody lesníci zjišťují především na listnatých stromech, které dosud nestihly shodit listí,“ uvedl mluvčí státního podniku Lesy České republiky Michal Kačena. 

Podle současných odhadů budou v oblastech s výrazným sněžením minimálně desítky tisíc metrů krychlových poškozeného dříví. Trvající sněžení a vysoká vrstva sněhu však na mnoha místech lesy znepřístupnily, navíc hrozí riziko pádu stromů.

"Protože se stromy pod tíhou sněhu lámou postupně, je velmi předčasné dělat nějaké závěry. Teprve další vývoj počasí ovlivní celkovou míru škod. Doufáme, že do zasněžených lesů nepřijde žádný prudký vítr, který by mohl škody až několikanásobně zhoršit," řekl Kačena.

Lesy by měli sportovci zatím vynechat

"Pokud to situace dovolí, snaží se zaměstnanci Lesů ve spolupráci s dodavatelskými firmami odstraňovat následky kalamity na nejkritičtějších místech, například na dopravních tazích. Někdy však nejsou tyto práce možné, protože hrozí pád dalších stromů a větví. Po dohodě s představiteli Pardubického kraje a policií tak musí být například dočasně uzavřen Hřebečský hřeben na Svitavsku, kde popadané buky zatarasily objízdnou trasu zavřeného Hřebečského tunelu,“ připomněl Kačena a současně připojil důrazné varování před pádem stromů každému, kdo by netrpělivě chtěl vyrazit do lesa například na běžky.

"V panujícím počasí nedoporučujeme do lesů vůbec vcházet,“ dodal. 

"V roce 2006 poškodil mokrý sníh v České republice celkem 2,5 miliónu metrů krychlových, což bylo více než škody napáchané větrem v témže roce,“ doplnil Kačena. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám