Hlavní obsah

ČR zavře mise v Angole, Zimbabwe, Kolumbii a tři konzuláty

Novinky, ČTK, roš, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika uzavře svá velvyslanectví v Angole, Zimbabwe a v Kolumbii a současně generální konzuláty v Montrealu, Sydney a v Sao Paulu. Podle informací Práva o tom ve už čtvrtek rozhodla vláda.

Článek

Důvodem jsou vládní úsporná opatření, v jejichž důsledku se rozpočet ministerstva zahraničí zkrátí asi o 250 až 300 miliónů korun, uvedly zasvěcené zdroje. Podle nich není zrušení konzulátu v Montrealu odvetou za opětné zavedení kanadských víz pro občany ČR. Původně se zrušení dávalo do souvislosti se zavedením vít a považovalo se za jeden z odvetných kroků Prahy.

Konzulární pracovník by nicméně měl v Montrealu být nadále a působit při obchodním zastoupení. Diplomacie se snaží racionalizovat svá zastoupení i ve spolupráci se zeměmi Visegrádské čtyřky a dalšími státy našeho regionu.

Například by se měla s Rakušany podělit o velké prostory české ambasády v Káhiře a naopak - Vídeň má nabídnout ČR své prostory v černohorské Podgorici. Nově má být otevřena česká ambasáda jen v ázerbájdžánském Baku.

Reklama

Výběr článků

Načítám