Hlavní obsah

Nepoctiví studenti by mohli o své tituly přijít i zpětně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti se skandálem na plzeňské právnické fakultě se začaly objevovat spekulace o tom, zda by v případě prokázání machinací při studiu bylo možné zpětně odebírat nečestně získané diplomy. Právníci takovouto možnost nevylučují, politici mezitím začali hovořit o změnách zákonů.

Článek

Třebaže český právní řád neumožňuje retroaktivitu zákonů, nevylučují někteří ústavní odborníci možnost zpětného odebrání podvodně získaných titulů. Václav Pavlíček z pražské Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který je odborníkem na ústavní právo, má za to, že zpětného odebrání titulů by bylo možné dosáhnout.

Celý případ by podle něj bylo nutné pojmout jako podvodné jednání, kdyby bylo nutné u soudu dokázat, že k udělení titulu vlastně nikdy nedošlo, neboť nebyly naplněny podmínky jeho udělení.

Politici začali v této souvislosti hovořit o novele, která by v případě prokázání plagiátorství ve vědecké práci umožnila zpětně odebrat titul. O titul by mohli zpětně přijít i "rychlostudenti" a ti, kteří jinak nesplnili povinnou docházku. Podle politiků by mohl zákon projít parlamentem ještě do konce roku.

Důležitý je v tomto ohledu i postoj vlády, která však ústy premiéra Jana Fischera vyjádřila, že nynější skandál vnímá jako "hanbu českého akademického světa". 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám