Hlavní obsah

KSČM: Lisabon byl přijat nedemokraticky, chceme referendum

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté kritizují, že Lisabonská smlouva byla v Česku přijata pouze Sněmovnou a Senátem, vadí jim, že o dokumentu nerozhodovali občané v referendu. Místopředseda KSČM Jiří Maštálka označil způsob ratifikace Lisabonu parlamentem za "nedemokratický a odsouzeníhodný". Komunisté podle svého šéfa Vojtěcha Filipa požadují referendum k Lisabonské smlouvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojtěch Filip

Článek

Maštálka na úterní tiskové konferenci připomněl, že Lisabon ratifikovaly dolní a horní komora českého parlamentu. „Tento způsob ratifikace považujeme za nedemokratický a odsouzeníhodný,“ řekl na úterní tiskové konferenci s tím, že jeho straně vadí, že neproběhlo referendum o smlouvě. „Všichni občané musí mít právo rozhodovat o své budoucnosti,“ doplnil. Výhrady a nesouhlas KSČM s Lisabonem podle něj přitom trvají.

Podle šéfa KSČM Filipa by bylo dobré využít čas, kdy ještě Ústavní soud o Lisabonu nerozhodl, k tomu, aby Sněmovna projednala zákon umožňující referendum k dokumentu. „Je to dobrý čas na to, aby Poslanecká sněmovna takový zákon projednala,“ uvedl Filip. Pokud by byl Lisabon přijat referendem, podle lídra komunistů by postavení ČR v EU bylo stabilnější.

Komunisté také souhlasí s tím, že do rozhodnutí Ústavního soudu nemůže být Lisabon podepsán prezidentem Václavem Klausem. KSČM se v tom shoduje s názorem hlavy státu. Filip také uvítal, že Klaus požaduje garanci, že nebudou prolomeny Benešovy dekrety. Maštálka přitom uvedl, že komunisté na hrozbu prolomení dekretů upozorňují dlouhodobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám