Hlavní obsah

Kindl odchází z univerzity, komise volá po podání trestního oznámení

Pokud ministerstvo školství do konce týdne nepodá trestní oznámení kvůli skandálu s nestandardním studiem na plzeňské právnické fakultě, začne způsob, jak to udělat, hledat akreditační komise. Bývalý proděkan Kindl mezitím oznámil, že hodlá univerzitu opustit. Obvinění však popírá, přestože připoustil, že sám lhal.

Foto: Petr Eret, ČTK

Bývalí proděkani Západočeské univerzity v Plzni Ivan Tomažič a Milan Kindl

Článek

"Trestní podání by mělo dávat ministerstvo, protože ministerstvo se může opírat o expertizy jiných právníků, které my nemáme," řekla předsedkyně akereditační komise Vladimíra Dvořáková. "Myslím, že to není otázka prestiže, kdo to podá, hlavně aby to někdo podal, kdo to má připravené," zdůraznila.

Podle ní už akreditační komise dostala podkladové materiály pro posouzení situace na právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU). Jejich obsah ale zveřejnit nechtěla. "Nebudeme dávat informace o tom, co tam je, protože bychom narušili celý proces toho hodnocení. Vedle toho tam jsou citlivé informace fakultní," řekla Dvořáková.

Akreditační komise podle ní stále dostává signály, že studium na plzeňských právech nebylo zcela standardní. "Jako třeba, že teď dochází k vázání kvalifikačních prací, aniž by tam byl uváděn rok 2009, je tam uváděn jiný rok, což je poněkud netradiční," uvedla. Lidé, kteří informace komisi předávají, si ale přejí zůstat v anonymitě.

Ten příběh se skutečně odehrál trochu jinak, než jak bylo napsáno, nebo jak jsme se původně hájili, ale v principu to na věci nic nemění.
Milan Kindl

Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že asi 400 lidí ji absolvovalo nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky. V souvislosti s případem, který začal plagiátorskou aférou, odstoupili z funkcí už dříve děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Kindl v úterý navíc prohlásil, že ke konci října z fakulty zcela odejde. Vedením plzeňských práv byl zatím pověřen poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Kindl se v rozhovoru pro Týden.cz přiznal ke lhaní o vzniku plagiátorské práce. Příběh s opsanou prací bývalého proděkana Ivana Tomažiče se podle Kindla skutečně odehrál trochu jinak, než jak se oba původně hájili. Bývalý proděkan také připustil, že odejde z fakulty ke konci října. Navíc naznačil, že za celou kauzou může stát společnost Diag Human. 

Kindl a Tomažič před třemi týdny novinářům řekli, že plagiát přichystali proto, aby odhalili člověka, jenž vynáší interní informace z fakulty.Jak to skutečně bylo, by prý musel říct Tomažič.

Stojí za obviněním Diag Human?

Kindl je podle Lidových novin členem tříčlenného česko-švýcarského senátu, který má rozhodovat o přezkumu nálezu v arbitráži České republiky a společnosti Diag Human. "Chtějí mě prý zdiskreditovat. Bohužel nemůžu ani potvrdit, ani vyvrátit, že bych v té arbitráži rozhodcem skutečně byl. Nicméně, jsem natolik nafoukaný, že si myslím, že navzdory té mediální masáži jsem velmi dobrý právník, a připouštím, že by se mě kvůli tomu mohli bát," dodal.

Diag Human usiloval v 90. letech o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Z obchodu sešlo. Firma loni vyhrála arbitráž s ČR - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky. Obě strany se proti nálezu odvolaly.

Za nesmysl Kindl označil obvinění, že v rámci fakulty budoval mafiánskou síť klientských vazeb, založenou na propojení se státní sférou či bezpečnostními složkami. Popřel, že by více než tři týdny mlčky ignoroval nařčení z účasti na aféře jen proto, aby si připravoval obranu. "Já tím čekáním spíše ztratil. Tlak se totiž už neúměrně vystupňoval," uvedl.

Ke kauze golfového hřiště v Cihelnách na Karlovarsku řekl, že si počká na důkazy. „Ať někdo přinese nějaký důkaz a můžeme se bavit," reagoval Kindl v rozhovoru.

Kindl pro Týden.cz označil kauzu na fakultě za úpornou. Byl by rád, aby padla trestní oznámení. "Protože se ukáže, jaké jsou to nesmysly," řekl. Napřed se prý jakoby ztratilo 30 dizertačních prací, pak se našly kromě tří všechny, nyní už nechybí žádná. "Následně se mluvilo o 400 rychlostudentech, teď jich je už jen 30 problematických. A podle mě z nich nakonec nezbude ani jeden," dodal.

Pětapadesátiletý Kindl se vzdal funkce proděkana na právech v Plzni, odešel z Ústavu státu a práva, byl odvolán z časopisu Právník a vzdal se kandidatury do vedení advokátní komory. Nyní se zřejmě bude věnovat své advokátské praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám