Hlavní obsah

České hory zasypal sníh, postupně bude sněžit i níž

• Aktualizováno
Právo, Novinky, vor, pra, pem

Na nejvyšších vrcholcích Krušných hor napadlo přes noc na úterý pět centimetrů sněhu. Ve výšce nad 800 metrů se v důsledku nízkých teplot pokrývka drží. Sněží i v Krkonoších, tam je místy až 15 centimetrů sněhu, na Šumavě i v Jeseníkách. Sníh by měl postupně začít padat i v nižších polohách.

Článek

Meteorologové přitom v úterý znovu varovali před větrem a silným vytrvalým sněžením, které způsobí tvorbu závějí a sněhových jazyků. Výstraha ČHMÚ platí pro téměř celé území Česka. Na horách na severu země může napadnout až 70 centimetrů sněhu, vítr může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.  

„Na Klínovci (1244m) leží kolem pěti centimetrů sněhu a na Božím Daru asi dva centimetry sněhu,“ uvedl velitel záchranářů v Krušných horách Rudolf Chlad.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sněhová pokrývka na Božím Daru

„V nadmořské výšce nad osm set metrů prostoru mezi Kraslicemi a Nejdkem se na zemi drží sníh,“ potvrdil Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové nedaleko Kraslic. „Žádné problémy, jako třeba s dopravou, tady ale zatím nejsou,“ dodal Chlad, podle kterého stále sněží. „Na zimní sporty to ale rozhodně zatím není, i když má ještě další dva dny sněžit. Na víkend to ale začne podle předpovědí tát,“ poznamenal.

"Ve středu, jak se bude ochlazovat, tak v nižších polohách bude sněžit, nebo bude déšť se sněhem.
meteorolog Jaroslav Hintermüller

Na šumavském Churáňově napadly přes noc dva centimetry sněhu, v nižších polohách vločky tály. V následujících dnech by mohlo napadnout až 20 centimetrů, sníh se nějakou dobu udrží v polohách nad 600 metrů nad mořem.

V Krkonoších bylo v úterý ráno na některých místech až 15 centimetrů sněhu. Na silnici u Pomezní boudy musel dokonce vyjet sypač a pluhem.

Chumelenice začala naplno na horských hřebenech v pondělí úderem třetí hodiny odpoledne, kdy vytrvalý déšť vystřídal sníh. "Bylo to jako když někdo namísto kropičky zčistajasna roztrhne peřinu z prachového peří," popsali turisté.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších napadlo přes noc pět centimetrů sněhu.

Partie Krkonoš pokryla od výšky osm set metrů nad mořem s úterním rámem místy skoro patnácticentimetrová sněhová pokrývka. Teploty klesaly k minus pěti stupňům. Déšť přešel během pondělní noci při teplotách mírně pod nulou ve sněžení v horských střediscích, kde doposud napadlo okolo dvou centimetrů prvního sněhu.

Chumelenice zvolna postupuje z krkonošských hřebenů do údolí. Komunikace zůstaly holé a mokré.

Podle dispečera je v horách hustá mlha a je jen minimální viditelnost. Kvůli silnému větru nejezdí druhý úsek lanovky na Sněžku.

Napadlo i v Jeseníkách

Do „bílého“ se v úterý zahalily i hřebeny Jeseníků. „Leží zde zhruba pět centimetrů čerstvého sněhu a stále padá, přičemž teplota dosahuje 3,3 stupně Celsia pod nulou,“ informoval v úterý dopoledne Právo Petr Fajbiš z meteorologické stanice na Šeráku s tím, že vítr zatím nedosahuje intenzit, které se očekávaly. „V nárazech má 65 kilometrů za hodinu,“ dodal Fajbiš.

Minus čtyři stupně a stejně vysoká sněhová pokrývka byly i na nejvyšší moravskoslezské hoře na Pradědu. Sníh však padal i v nižších polohách, a to zhruba od 600 metrů nad mořem.

Do terénu již museli vyrazit i silničáři. „Ráno jsme plužili a sypali na Červenohorském sedle a později i na Skřítku. Teď už tam jsou silnice holé, mokré. Ochlazuje se ale, a tak uvidíme, jak se situace vyvine,“ řekl Právu dispečer šumperských silničářů Pavel Švestka.

Ve středu bude padat i níž

„Ve středu 14. a ve čtvrtek 15. října bude počasí nejhorší, protože může připadnout deset centimetrů, ale i více sněhu,“ přidal se Kovařík. „Má přitom foukat vítr o síle 70 až 90 km/h, takže se mohou tvořit na silnicích sněhové jazyky a závěje,“ dodal s tím, že náledí se bude týkat minimálně všech silnic od 700 metrů nad mořem výše.

Právě ve středu a ve čtvrtek by mělo začít sněžit i v nížinách, sníh se tam ale pravděpodobně neudrží. "Ve středu, jak se bude ochlazovat, tak v nižších polohách bude sněžit nebo bude déšť se sněhem. Ale sníh se zatím na zemi udržovat nebude, protože zem je ještě teplá," uvedl pro ČTK českobudějovický meteorolog Jaroslav Hintermüller.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sněhová pokrývka na Božím Daru

Sníh přišel o tři týdny dřív

„To je poměrně velký okruh silnic, protože v těch výškách leží i Slavkovský les, nejenom Krušné hory,“ uvedl. „Hlavně z rána by si měli řidiči dávat pozor,“ poznamenal. „Kdo nebude muset jet na Boží Dar a Klínovec, tak ať raději cestu v příštích dvou dnech do těchto lokalit vynechá,“ doplnil.

Podle Chlada přišel sníh o zhruba tři týdny dříve, než je běžné. „V druhé dekádě sníh padává, ale ráno hned roztaje. Aby se takto držel skoro celý týden, jaký je předpoklad, to není rozhodně běžné,“ komentoval Kovařík. „Takto brzký první sníh není podle mých zkušeností dobrým znamením pro další zimní sezónu,“ pokračoval Chlad. „Když sněží do zeleného listí, tak to nevěstí zimu bohatou na sníh. Kolem Vánoc ho pak bývá nedostatek, podle toho jaké mám zkušenosti. Nevidím to proto s lyžařskou sezónou dobře,“ uzavřel.

Anketa

Vadí vám pokles teplot v posledních dnech?
Ano, chtěl/a bych ještě chvíli teplo
75,3 %
Ne, zimu mám rád/a
22,7 %
Nevím, počasí mě nezajímá
2 %
Celkem hlasovalo 22186 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám