Hlavní obsah

Bilance řádění polských rowdies: dýmovnice a krádeže v Tesku

– Praha
Novinky, coe

Tři útoky na veřejného činitele a patnáct přestupků. Takový je výsledek zásahu policistů při sobotním utkání Česko - Polsko. Do Prahy přijelo zhruba čtyři tisíce polských fandů včetně takzvaného tvrdého jádra. Celkem jich podle policejní mluvčí Andrey Zoulové bylo zadrženo 18. Odjezd fanoušků v sobotu v noci už probíhal bez problémů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Polští rowdies na Letné

Článek

Všichni fanoušci, kteří skončili v celách, už byli propuštěni. Podle Zoulové se nebudou vyhýbat soudu. Třem lidem za útok na veřejného činitele hrozí až tříleté vězení.

Polští rowdies během svého krátkého pobytu v metropoli potvrdili svou špatnou pověst. Ve svém řádění se neomezili jen na okolí Letné, kde se utkání konalo, s dýmovnicemi přišli i na Staroměstské náměstí. Tři z nich byli zadrženi při krádeži i v obchodním domě Tesco. Bez povšimnutí nenechali ani benzínové pumpy.

Ještě dlouho před začátkem zápasu, který se konal ve 20:00, obsadili policisté Smíchovské nádraží, kam měli polští fanoušci přijet. Jejich tvrdé jádro však vystoupilo na Hlavním nádraží. Někteří vyrazili do centra města, jiní své tažení zahájili v hospodách.

O několik hodin později připomínalo Staroměstské náměstí válečnou zónu. Maskovaní fandové se pokoušeli utéci dohlížejícím policistům, kteří blokovali přilehlé uličky. Předtím, než se vydali na Letnou, odpálili rowdies několik dýmovnic. Poté se zhruba 500členná neorganizovaná skupina pomalu hnula směrem ke stadiónu. Na její pohyb dohlížela asi tisícovka těžkooděnců, policistů na koních i psovodů.

Asi 70 minut před začátkem zápasu Poláci na Letné napadli pořadatele, vtrhli i na tréninkové hřiště a na stadión se pokoušeli dostat i ti, kteří byli bez vstupenky. Těch bylo jen 2500 na asi čtyři tisíce lidí.

V tom, kdo je oprávněn vstoupit, brzy pořadatelé ztratili přehled a u turniketů je museli nahradit policisté. Někteří z těch, kteří se na tribuny nedostali, vtrhli do jednoho domu poblíž stadiónu. Na místě byly zadrženi dva muži a jedna žena. Objevily se i falešné vstupenky. Někteří fanoušci také vyhledali lékařkou pomoc s tím, že byli zraněni.

Po skončení zápasu bilancí 2:0 pro domácí policisté doprovodili polské rowdies na nádraží. Ti, kteří odjížděli auty či autobusy, byli pod dohledem až na státní hranici. Pohotovost měli i policisté v krajích, zejména na severní Moravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám