Hlavní obsah

Klausovu podmínku pro podpis Lisabonské smlouvy projedná vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda se na svém pondělním zasedání bude zabývat požadavkem prezidenta Václava Klause, který svůj podpis pod lisabonskou smlouvou podmiňuje trvalou výjimkou z Listiny základních práv EU. Vláda doufá, že se jí podaří s hlavou státu i Evropskou unií vyjednat takový postup, který umožní dokončení ratifikačního procesu lisabonské smlouvy ještě letos.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer

Článek

Klaus minulý týden překvapil české i evropské politiky, když svůj souhlas s Lisabonskou smlouvou nově podmínil právě vyjednáním takových záruk, které by znemožnily prolomení Benešových dekretů a majetkové požadavky odsunutých sudetských Němců. [celá zpráva]

Klaus podle svého tajemníka Ladislava Jakla se narozdíl od Irů nespokojí s pouhou politickou deklarací všech členů sedmadvacítky, chce právní záruky. [celá zpráva]

K dokončení ratifikace v celé sedmadvacítce zbývá nyní jen podpis českého prezidenta. "Budeme hledat cesty, jak i za těchto okolností nalézt solidní východiska," řekl v pátek premiér Jan Fischer s tím, že problém vyžaduje důkladnou analýzu věcnou, politickou i právní.

Právníci se neshodují, zda prolomení Benešových dekretů hrozí, většina se však domnívá že ne. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám