Hlavní obsah

Radnice chce zbourat nájemní domy v Matiční ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Radnice ústecké čtvrti Neštěmice chce zbourat nájemní domy v Matiční ulici, ve kterých žili nepřizpůsobiví obyvatelé. Před deseti lety je radnice nechala kvůli hluku a nepořádku oddělit betonovým plotem, který se stal pro mnohé symbolem rasismu a problémů soužití mezi Romy a majoritní společností v Česku, od starousedlíků v sousedních rodinných domcích. Ve dvou nájemních obecních domech dnes už téměř nikdo nebydlí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

V místech, kde kdysi v Ústí nad Labem plot odděloval obecní domy pro neplatiče a rodinné domky, roste nyní bujná vegetace.

Článek

Starostka Neštěmic Liana Wagnerová řekla, že jedinou komplikací bránící demolici je vlastnictví třetího opuštěného domu, který městu nepatří. Místo chce radnice nabídnout ke komerčnímu využití.

Wagnerová uvedla, že radnice už delší dobu nájemníkům z domů, kde žili sociálně nepřizpůsobiví, neprodlužuje nájemní smlouvy. Jeden dům je neobydlený a zazděný, druhý je téměř celý také nepřístupný. Vít Kučera ze společnosti Člověk v tísni, která má v Matiční ulici nízkoprahové centrum, řekl, že lidé se z domů odstěhovali hlavně do ubytoven, ústecké čtvrti Předlice nebo do sousední ulice Nový svět. Obě místa jsou označována za takzvané sociálně vyloučené lokality.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Plot z Matiční ulice v Ústí nad Labem našel nové uplatnění při oplocování části ústecké zoologické zahrady.

Podle starostky současný majitel třetího domu s ním nic nedělal. Je ho údajně ochotný prodat, ale za vysokou částku, kterou radnice dát nechce, protože by ještě musela platit náklady na demolici. Pokud se přeci jen podaří budovy zbourat, místo by mohlo podle radnice sloužit ke komerčnímu využití, například jako místo pro autosalony, které jsou v jeho sousedství hned dva.

Jsou i horší místa

Ředitel ústecké městské policie Pavel Bakule uvedl, že se změnila i bezpečnostní situace v Matiční ulici. Protože tam téměř nikdo není, strážníci tam prý nemají skoro nic na práci. Městská policie má v ulici služebnu v jednom z domů, který vykoupila za peníze od státu radnice, ale hodlá ji příští rok zrušit a přesunout do domu Corco v Krásném Březně.

Wagnerová uvedla, že stížnosti od starousedlíků samozřejmě stále na radnici chodí, přičítá je hlavně dlouhodobě nedobrým vztahům mezi nimi a nepřizpůsobivými, kteří žijí v ulicích okolo Matiční. "Ale máme místa, kde je dnes situace mnohem horší," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám