Hlavní obsah

V Praze protestuje asi 30 radikálů kvůli obvinění jejich přátel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Asi tři desítky přívrženců krajní pravice se v sobotu sešly před úřadem vlády v Praze na protest proti stíhání desítky lidí kvůli pořádání koncertů, na nichž byl podle policie propagován nacismus a fašismus.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrční oto

Článek

BODY {font-family:Geneva CE, Arial;font-size:x-small;} .size1 {font-family:Geneva CE, Arial;font-size:xx-small;} .nadpis {font-family:Geneva CE, Arial;color:#0086DF;font-weight:bold;font-size:medium;}

Podobné protesty se odehrály už v červnu, když byli podezřelí zadrženi, před policejní služebnou v Praze Na Perštýně. Shromáždění se pak konala i v dalších městech, naposledy v září před brněnskou vazební věznicí, kam bylo pět obviněných umístěno. Před ní se sešlo 150 stoupenců krajní pravice. Později byl jeden ze zadržených z vazby propuštěn.

Podle policie patří všech deset obviněných mužů mezi členy neonacistického Národního odporu. Údajně organizovali od loňského dubna 11 koncertů s vědomím, že účinkující i diváci na nich šíří myšlenky neonacismu, rasismu, xenofobie a že se na nich propaguje hnutí Národní odpor.

Písňové texty údajně oslavovaly třetí říši, antisemitismus nebo čistotu rasy. Hudebníci také podle policie vyzývali k provolávání hesel "Heil Hitler" či "Sieg Heil". Mužům hrozí za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka od tří do osmi let vězení.

Na internetových stránkách Národní odpor tvrdí, že policie při zatýkání skupiny postupovala nezákonně: záměrně demolovala zařízení bytů, vyhrožovala rodinám zatýkaných a přestože nikdo nekladl odpor, počínala si zbytečně brutálně. Policisté údajně také mířili brokovnicí na dvouleté dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám