Hlavní obsah

Nejvyšší soud zveřejnil znění návrhu na zušení Dělnické strany

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud v pátek zveřejnil na svých webových stránkách vládní návrh na zrušení činnosti Dělnické strany. Návrh má zhruba 65 stránek, přílohy, které zahrnují podle mluvčího soudu Františka Emmerta dalších 800 až 1000 stran důkazního materiálu a audiovizuální záznamy z extremistických akcí, soud zpřístupňovat nebude.

Foto: Jan Trojan, Právo

Předseda dělnické strany Tomáš Vandas (s mikrofonem v ruce) při demonstraci

Článek

Z textu návrhu, který připravili pracovníci ministerstva vnitra ve spolupráci s právníky, experty na extremismus a nevládními organizacemi, vyplývá, že někteří představitelé Dělnické strany jsou napojeni na neonacistické organizace. Návrh zmiňuje 32 akcí, na nichž se členové strany podíleli společně s lidmi z militantního Národního odporu a dalších extremistických skupin.

Ministr vnitra Martin Pecina už v září představil novinářům například snímky, na nichž jsou členové Dělnické strany zachyceni při aktivní účasti na podobných akcích nebo stranický plakát, který je věrnou kopií předvolebního plakátu NSDAP z předválečného hitlerovského Německa.

Část dokumentace vnitru poskytla organizace Antifa.cz, která však sama bývá označována za problematickou extrémně levicovou sílu. Obrazové materiály poskytla také policie, která disponuje vlastní databází pravicových radikálů.

Dělnická strana je přesvědčena, že u soudu vyhraje stejně jako v případě prvního návrhu, který předložilo ministerstvo vnitra letos na jaře ještě pod vedením Ivana Langera.

Reklama

Výběr článků

Načítám