Hlavní obsah

Místo Mika by mohl být ministrem životního prostředí jeho náměstek Dusík

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, lh, jas

Ladislava Mika, který zvažuje návrat do Evropské komise, by mohl na postu ministra životního prostředí vystřídat jeho náměstek Jan Dusík. Ten kvůli tomu již přerušil své členství ve Straně zelených.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nynější náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Článek

Náměstek Dusík na dotaz Práva spekulace o možném vystřídání ministra potvrdil. "Ano, mohu vám potvrdit, že jsem o všem s některými lidmi hovořil. Především ale bude záležet na panu premiérovi, koho si vybere. A s ním jsem o tom ještě nemluvil. Pokud by nabídka směřovala přímo od něj, bylo by to pro mě ocenění a rád ji přijmu. Nechci ale nic předjímat. Záleží také na rozhodnutí politických stran," uvedl stávající náměstek. Dusík doufá, že by mohl být přijatelný i pro ostatní strany.

Mám dvě jména, tvrdí ministr k možným nástupcům

Ministr Miko úmysl opustit ministerstvo potvrdil, čeká ještě na jednání premiéra s představiteli Evropské komise. "Říkal jsem už několikrát, že čekám na pondělní jednání pana premiéra s generálním ředitelem DG environment, abych mohl dát definitivní odpověď. Podle mých nynějších informací bych měl odejít, ale nevím k jakému termínu," řekl Právu ministr.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr životního prostředí Ladislav Miko

Miko dále uvedl, že má vytipovány dvě osoby, které by jej mohly v čele resortu nahradit, nechtěl je však konkretizovat. Své působení v čele resortu považuje za úspěšné. Cení si především přijetí zákona o ochraně přírody.

O personálních změnách ve Fischerově kabinetu se hovoří od okamžiku, kdy začalo být jasné, že se volby neuskuteční v žádném z původně plánovaných předčasných termínů letos na podzim.

Někteří členové kabinetu se chtějí vrátit na své původní posty, o dalších možných změnách spekulují strany, které je do vlády nominovaly. ODS projevila nespokojenost s prací ministra vnitra Martina Peciny, z ČSSD zaznívají hlasy volající po výměně ministra zemědělství Jakuba Šebesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám