Hlavní obsah

Do Prahy se chystá Biden, Clintonová jede do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Washington
Aktualizováno

Americkou návštěvou v Praze na vysoké úrovni, o níž se spekuluje, má být podle zdrojů Práva viceprezident Joseph Biden. O jeho cestě se právě jedná, avšak termín zatím není znám.

Foto: Lauren Victoria Burke, Reuters

Joseph Biden

Článek

Má se zato, že cílem jednání bude ujištění o trvajících bezpečnostních zárukách ze strany USA poté, co prezident Barack Obama 17. září bez konzultací s ČR a Polskem zrušil projednaný plán na umístění radaru v Brdech a deseti obranných střel v polských silech.

Ministryně zahraničí Hillary Clintonová se vydává do Evropy už 9. října. Během sedmi dní přijede 13. října do Moskvy a navštíví také Londýn, Dublin a severoirský Belfast, oznámil státní department. Není však vyloučeno, že do Prahy přijede také.

V Moskvě, v níž část politiků v ČR i Polsku spatřuje ohrožení svých zemí, bude Clintonová jednat o amerických prioritách: jaderné odzbrojovací smlouvě, íránském jádru a o boji s terorismem.

Vyplývá to ze zprávy ruské agentury RIA Novosti. Cestovní plán amerických činitelů doplní 22.–23. října i šéf Pentagonu Robert Gates, který se v Bratislavě zúčastní schůzky resortních kolegů zemí NATO.

Radar v Česku mohou nahradit rakety

Minulý týden informovala náměstkyně amerického ministra obrany Michele Flournoyová, že USA už s Českou republikou zahájily rozhovory o rozmístění součástí nové verze protiraketové obrany. [celá zpráva]

Český ministr zahraničí Jan Kohout to vzápětí popřel s tím, že Praha na zahájení rozhovorů teprve čeká.

 Američané počítají s mobilnějším a flexibilnějším systémem zaměřeným proti raketám středního a krátkého doletu z Íránu. Antirakety plánují rozmístit na moři a od roku 2015 i na pevnině. Česko by mohlo být zemí, kam rakety umístí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám