Hlavní obsah

Paroubek chce koalici komunistů a zelených, tvrdí Kalousek

Právo, Novinky, rsk, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Fakt, že předseda soc. dem. Jiří Paroubek uvedl, že by se schůzky k mandátu Fischerovy vlády mohly účastnit všechny politické strany včetně Demokratické strany zelených a komunistů, prý ukazuje, jak bude vypadat povolební koalice. Tvrdí to alespoň poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pochopil jsem, že bez Filipa, Lišky a Zubové jednat nebude. Podle mého názoru je budoucí levicová koalice definovaná a jen doufám, že nebude většinová,“ řekl Právu Kalousek.

Na námitku, že Paroubek chce buď schůzku ve formátu ODS, ČSSD a zelených, nebo všech politických stran zastoupených ve Sněmovně, Kalousek odpověděl, že by v tomto případě stranické půtky měly jít stranou. [celá zpráva]

„Mělo by nám jít o věcné řešení a ne o to, kdo má větší korouhev na hlavě. TOP 09 má více poslanců než Strana Zelených, tudíž jde o účelovou argumentaci pana Paroubka. Navíc v Senátu máme, na rozdíl od Strany zelených, vlastní frakci,“ prohlásil Kalousek.

Fischer schůzku svolal na pátek

Premiér Jan Fischer nakonec svolal schůzku o mandátu vlády na pátek. Pozval na ni lídry stran, jejichž poslanci podpořili úsporný balíček ministra financí, tedy nikoli komunisty. Předseda vlády to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. S návrhem doplněného mandátu vlády chce Fischer seznámit také Sněmovnu, a to v době, kdy bude projednávat rozpočet na příští rok.

„Porady se nezúčastním, považuji absenci jednoho z klíčových hráčů, šéfa ČSSD, jako velmi vážnou. Rozhodl jsem se pozvat lídry stran, jejichž zástupci ve Sněmovně podpořili balíček úsporných opatření. Svolal jsem ji na pátek, čekám na reakci,“ prohlásil Fischer na tiskové konferenci.

Předseda vlády evidentně respektuje ustavení paroubkovské koalice Paroubek-Liška-Zubová.
Miroslav Kalousek

„Je zřejmé, že se Fischer rozhodl reflektovat přání Paroubka, předseda vlády evidentně respektuje ustavení paroubkovské koalice Paroubek-Liška-Zubová. Rozumím mu, ale doufám, že to nepředznamenává budoucí většinovou levicovou koalici,“ řekl k páteční schůzce Kalousek.

Předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová odpoledne Právu svoji účast na jednání potvrdila. „Ano, zúčastním se, už mi volali z kanceláře pana premiéra a pozvánku mám zřejmě v poště,“ řekla.

Podle předsedy SZ Ondřeje Lišky nemá Zubová na setkání co dělat. „Nechápu, koho zastupuje Olga Zubová, protože si myslíme, že je dostatečně reprezentována sociální demokracií a předsedou Paroubkem,“ řekl Právu. 

KSČM Fischerovo odmítnutí nevadí

Komunisté si z toho, že nebyli na páteční setkání pozváni, těžkou hlavu nedělají. „Pokud Fischer chce jednat s představiteli těchto stran než s KSČM s 26 poslanci, tak je to jeho problém, ne můj,“ prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip. 

Hádky politiků eskalovaly poté, co šéf ODS Mirek Topolánek naznačil, že pokud by kabinet premiéra Jana Fischera v diskusi o novém mandátu přistoupil na levicový program, mohli by ministři nominovaní ODS vládu opustit.

Pro ODS je problematickým členem vlády ministr vnitra Martin Pecina, který podle občanských demokratů plní politické zadání z Lidového domu. Pecina to odmítá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám