Hlavní obsah

V domě, který pohřbil čtyři dělníky, se před zřícením hodně vrtalo

Novinky, ČTK, Michaela Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle místních obyvatel dům v Soukenické ulici v Praze, ve kterém v pátek spadla tři patra a pohřbila čtyři dělníky, v roce 2006 opustila firma prodávající koberce a od té doby se o stavbu nikdo nestaral. Na střeše chyběly tašky, takže do domu neustále zatékalo. Stavební odbor první městské části pak v pondělí rozhodl, že dům musí být zbourán.

Článek

Až letos se o dům začala starat stavební firma. Podle některých prodejců v Soukenické ulici se v domě hodně vrtalo, což podle místních obyvatel také mohlo přispět k jeho zřícení.

Městský statik Petr Macháň v pondělí předal dokumentaci, kde se říká, že zřejmě za zřícení tří pater může podkopání nosné zdi. Macháň podle ČT doporučil dům zbourat.

"Já tu nemám rozhodovací pravomoc," řekl Macháň na stavebním úřadu. "Doporučím ale, aby byla dvorní část budovy stržena," doplnil a dodal, že komise prozkoumala dokumentaci stavby.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pracovníci pohřební služby vynášejí tělo jednoho ze čtyř zavalených dělníků.

Všichni čtyři dělníci, které v pátek zasypaly sutiny, zahynuli. Hasiči jejich těla postupně nalezli v noci na neděli . Totožnost dělníků odhalí teprve identifikace provedená v Ústavu soudního lékařství.

Policejní mluvčí Iva Knolová sdělila, že policie případ šetří jako ublížení na zdraví. Zřícení domu je zřejmě nejtragičtějším stavebním neštěstím v Praze od roku 1965. [celá zpráva]

Spekuluje se o tom, že dvě oběti pocházely z Ukrajiny a dvě z Bulharska. Knolová se k těmto informacím nechtěla vyjádřit, dokud experti nedokončí identifikaci. Ukrajinská ambasáda nicméně potvrdila, že jeden z mrtvých je skutečně Ukrajinec, totožnost dalších tří osob prý zatím není jistá.

Bulharská ambasáda připustila, že určité informace od policistů už také má, nechce je však zveřejnit předtím, než tak učiní policie. Policie pokračuje ve výsleších lidí zodpovědných za stavbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hasiči našli zavalené dělníky mrtvé

Hasiči, kteří od pátku v pražské Soukenické ulici v sutinách zpola zříceného domu pátrali po čtyřech zavalených dělnících, je po více než 36 hodinách našli....

Výběr článků

Načítám