Hlavní obsah

Po sychravém začátku týdne se vyjasní, teploty budou atakovat rekord

Novinky, Jiří Mach

Začátek týdne bude chladný a sychravý, úterý přinese silné deště. Uprostřed týdne se však vyjasní a teploty vystoupají až k letním hodnotám, rtuť teploměru dokonce zaútočí na 40letý rekord. Od čtvrtka se ale počasí vrátí zase k chladnu. Typické proměnlivé říjnové počasí by mohlo zatěžovat psychicky labilní nebo starší občany, upozorňuje Meteopress.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Pondělí by mělo být nejchladnějším dnem v týdnu. Teploty klesnou až ke 14 stupňům Celsia. Z počátku dne by mělo být převážně oblačno až polojasno s ojedinělými dešťovými přeháňkami. K tomu bude odpoledne oblačnosti výrazně přibývat.

V průběhu noci na úterý už se očekávají na většině území intenzivní deště. "Ty ale přinese na naše území teplá fronta a po jejím přechodu k nám bude proudit teplý vzduch. Už ráno bude poměrně teplé,“ avizuje Dagmar Honsová s Meteopressu.

Podle ní by se nejnižší ranní teploty měly pohybovat mezi 9 až 13 stupni Celsia. Úterní odpolední teploty se zastaví až na 21 stupních Celsia, nejnižší by neměly klesnout pod hranici 17 stupňů.

Úterý bude ovšem stále hodně sychravé s převážně zataženou oblohou, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, odpoledne by však mělo oblačnosti ubývat a srážky ustávat.

Poté, co nám v pátek téměř sněžilo, se nám ta teplota opět dostává k téměř letní hodnotě.
Dagmar Honsová

Od středy se očekává teplotní obrat. Počasí by mělo být polojasné nebo skoro jasné, odpolední teploty se zastaví na 20 až 24 stupních. "A někde by mohly i tu čtyřiadvacítku překročit, takže budeme sledovat, jestli nebude dokonce padat teplotní rekord, protože v roce 1966 naměřili 7. října v pražském Klementinu 24,6 stupně,“ sdělila Novinkám Honsová.

"Poté, co nám v pátek téměř sněžilo, se nám ta teplota opět dostává k téměř letní hodnotě, protože o letních hodnotách mluvíme od 25 stupňů Celsia,“ připomíná meteoroložka.

Od čtvrtka už se ale očekává další ochlazení a až do konce týdne by mělo být oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami a teploty do 18 stupňů Celsia.

Čtvrtek až neděle
Zpočátku bude převládat velká oblačnost, na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Postupně očekáváme polojasno až oblačno a přeháňky pouze ojediněle. Ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty 15 až 10 °C, postupně 7 až 3 °C. Denní teploty 18 až 22 °C, postupně 13 až 17 °C.
Výhled na příští týden
Předpokládáme, že počasí ve střední Evropě bude ležet v rozsáhlé oblasti vysokého tlaku vzduchu. Očekáváme převážně polojasno až skoro jasno, jen po ránu místy mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností. Slabé přeháňky pouze ojediněle. Ranní teploty 4 až -2 °C. Denní teploty 8 až 14 °C.

Počasí v jehož rámci se dny s velkou oblačností a deštěm střídají s polojasnými dny, k říjnu patří. Po ránu by se mělo také počítat s mlhou nebo nízkou oblačností. Biometeorologická zátěž by neměla ohrozit běžný denní režim, ranní mlhy a velká oblačnost však mohou zatěžovat psychicky labilní nebo starší občany.

"Index ospalosti bude dosahovat po většinu týdne středních až vysokých hodnot - v závislosti na oblačnosti,“ upozornila Libuše Hebelková z Meteopressu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám