Hlavní obsah

Klaus by měl Lisabon podepsat, to je formalita, řekl Topolánek

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka by měl prezident Václav Klaus ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Topolánek má za to, že jde pouze o formální potvrzení vůle parlamentu, byť připustil, že existuje i druhý výklad, který prezidentovi přiznává právo smlouvu nepodepsat. Šéf ODS to v neděli řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Článek

Topolánek s odkazem na přijetí smlouvy v pátečním irském referendu a předešlý slib polského prezidenta Lecha Kaczyńského, že po irském ANO Lisabonskou smlouvu podepíše, uvedl, že Klausův podpis pod dokumentem je podle jeho názoru formalitou. "Prezidentův podpis je formálním potvrzením vůle parlamentu, byť existuje možnost, že nepodepíše," řekl.

Šéf ODS dodal, že podle jeho výkladu Ústavy je prezident tím, kdo smlouvy podepisuje, ale připustil, že je možná i jiná interpretace.

Mám na LS podobný názor jako prezident Klaus, ale pořád je tu obava z vystrčení na okraj EU. Mám obavy z ruského vlivu, z ohrožení naší energetické nezávislosti a naší svobody.
Mirek Topolánek

Pro Topolánka je nepřijatelné, aby ČR byla "potížista", který zdržuje ratifikaci Lisabonu, a mohl by za to být nějak sankcionován. Objevily se totiž spekulace, že ČR by mohla přijít o post eurokomisaře, jehož zrušení vyplývá ze smlouvy z Nice. Ta platí až do doby, kdy začne platit Lisabonská smlouva. Topolánek doplnil, že ČR by zajímal úřad eurokomisaře pro podniky a průmysl či vědu a výzkum.

"Budeme poslední se všemi negativy," glosoval Topolánek ratifikaci s tím, že sice nesouhlas s Lisabonem chápe, nicméně to nic nemění na tom, že tento stav ČR nic nepřináší.

Že jsme hrdinové, kteří brzdí na poslední vartě, není asi nejlepší
Mirek Topolánek

Anketa

Měl by prezident s podpisem Lisabonské smlouvy otálet?
Ano
49,8 %
Ne
46,4 %
Nevím
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10303 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám