Hlavní obsah

ODS chce pod Pecinou rozkývat křeslo, řídí ho prý Paroubek

Právo, Novinky, jas, rsk
Praha
Aktualizováno

ODS bude zřejmě požadovat odvolání ministra vnitra Martina Peciny, který byl do vlády nominován ČSSD. Podle Topolánka Pecina ohrožuje reformu policie, protože omezil pravomoci svému náměstku Zdeňku Zajíčkovi. Ten poté rezignoval. Pecina se prý nechává řídit Jiřím Paroubkem. ODS se na večerním grémiu poradí, zda bude Pecinovo okamžité odvolání požadovat. Pecina snahu ODS nechápe.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Podle bývalého ministra vnitra Ivana Langera zasahuje Pecina do personálních otázek nad rámec nynější vlády, připravuje prý odvolání všech vrchních ředitelů.

Ministerstvo je řízeno z Lidového domu...
předseda ODS Mirek Topolánek k situaci v resortu vnitra

Podle ODS je Pecina nekompetentní. Topolánek vyzval Paroubka i premiéra Jana Fischera, aby vnitro odpolitizovali a "nenechali Martina Pecinu si tento resort prakticky privatizovat." Ministerstvo je řízeno z Lidového domu," konstatoval Topolánek.

"Grémium strany zváží návrh na okamžité odvolání ministra Peciny z funkce," uvedl Topolánek na tiskové konferenci. Šéf ODS dále uvedl, že pokud by Pecina nakonec zůstal ministrem, nemohl by mít kabinet premiéra Jana Fischera důvěru ODS. "Tím nechci Jana Fischera nijak vydírat," dodal Topolánek s tím, že o mandátu vlády je třeba jednat.

Pecina snahu ODS nechápe

"Neřekl mi to předem. Já jsem chtěl, aby dodělal velké projekty na ministerstvu vnitra a nadále řídil e-government. Jeho odchod je pro mě překvapením,“ oznámil k rezignaci náměstka Zajíčka Pecina.

Podle ministra není v jeho kompetenci náměstkovu dobrovolnou rezignaci ovlivnit. Snahu ODS, která chce Pecinu odvolat, ministr podle svých slov nechápe.

Paroubkovi situace vyhovuje, tvrdí Topolánek

Topolánkovu výzvu k jednání o mandátu kabinetu, adresovanou předsedům demokratických parlamentních stran prý akceptovali všichni krom Jiřího Paroubka. "On tam má politické ministry, mandát vlády mu vyhovuje a jednání obstruuje," prohlásil Topolánek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Zajíček, Mirek Topolánek a Ivan Langer (zleva) na tiskové konferenci.

Zajíček, který byl v minulosti i poslancem za ODS, měl na ministerstvu vnitra na starosti elektronizaci státní správy jako je projekt Czechpoint či datové schránky. Ministr vnitra však omezil jeho kompetence pouze na oblast informačních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám