Hlavní obsah

Vlak svobody po 20 letech opět vyrazil s uprchlíky do západního Německa

– Praha

Na 150 lidí ve čtvrtek vyrazilo z Prahy Vlakem svobody na vzpomínkovou cestu do Německa, která připomíná exodus občanů tehdejší NDR prchajících před komunistickým režimem do západního Německa. Vlak pojede po stejné trase jako většina vlaků před dvaceti lety s tím rozdílem, že se ve městech bývalého východního Německa zastaví. Pamětníci na zastávkách připomenou přelomové okamžiky, které vedly k pádu berlínské zdi.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Vlak svobody před odjezdem na Západ

Článek

Na podzim 1989 odjelo 23 vlaky na vytoužený Západ několik tisíc východních Němců, kteří předtím týdny přebývali na západoněmeckém velvyslanectví v Praze. Většina těchto vlaků jela po stejné cestě jako nynější Vlak svobody. Po cestě je doprovázely demonstrace nespokojených východních Němců, kteří také chtěli pryč z komunistického režimu.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Saský premiér Stanislaw Tillich vypravil 1. října z pražského Hlavního nádraží Vlak svobody do Německa.

Během celodenní cesty postupně zastaví Vlak svobody, který by měl zachovávat dobový kolorit, v Drážďanech, Freibergu, Saské Kamenici a Plauenu, kde budou organizátoři a pamětníci historické cesty prezentovat dobové fotografie nebo diskutovat s mladými lidmi. Cestu vlak zakončí večer v hornobavorském městě Hof.

"Je to vážně důležitá chvíle. Opouštíme Prahu a jedeme nejprve na východ do bývalého východního Německa, ale tentokrát tam budeme i stavět, a ne jako v roce 1989," řekl organizátor cesty Marko Sennewald.

Vlak svobody doprovodí multimediální prezentace

Vzpomínkovou soupravou jede podle Sennewalda asi 150 lidí. Jsou mezi nimi bývalí uprchlíci z NDR, ale i mladí lidé z generace roku 1989, umělci nebo studenti z pražského německého gymnázia.

Po cestě bude souprava stavět ve městech, kde se návštěvníci budou moci seznámit s podrobnostmi z přelomového podzimu 1989, který vyústil v pád berlínské zdi a o rok později v opětovné sjednocení Německa. K tomu poslouží kromě fotografií, umělecké předměty, plakáty nebo filmy, řekl Sennewald.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Jeden z tehdejších uprchlíků Markus Rindt

Na jednotlivých úsecích trasy budou přistupovat vždy noví svědkové doby, kteří společně s mladými lidmi budou diskutovat o tomto úseku německých a evropských dějin, dodal Sennewald.

Vzpomínkovou jízdu Vlaku svobody organizuje drážďanský spolek Kultur Aktiv, který ji na dobrovolné bázi připravoval dva roky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám