Hlavní obsah

Při vyšetřování kauzy Čunek byl porušen zákon

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Radim Vaculík

Při vyšetřování údajné korupce někdejšího předsedy KDU-ČSL a bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka byl porušen zákon. V době, kdy bylo s Čunkem zahájeno trestní řízení, scházel řádný dozorový státní zástupce. Rozhodl o tom ve čtvrtek Nejvyšší soud (NS). Rozsudek má jen akademický význam. Na samotnou kauzu vliv nemá. Čunkovo stíhání bylo již zastaveno a případ uzavřen.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Senátor Jiří Čunek

Článek

"Verdikt upozorňuje státní zástupce na to, jak mají v obdobných případech postupovat," řekl  mluvčí soudu Petr Knötig.

Podle Čunkova obhájce Radka Závodného i zástupce nejvyššího státního zastupitelství Stanislava Potoczka by to měla být poslední tečka za kauzou Čunek. Závodný ale nevyloučil, že jeho klient nezahájí právní kroky proti přerovskému zastupitelství. Stížnost se týká také šéfa vsetínské firmy H Real Hurty, jenž měl údajně Čunkovi předat půlmiliónový úplatek.

S žádostí o přezkoumání okolností trestního řízení se na soud obrátila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Ve své stížnosti, adresované soudu, uvedla, že zákon mohl být porušen ve prospěch i v neprospěch Čunka. Nejvyšší soud nyní žádosti ministryně vyhověl a shledal, že žalobce z Přerova porušil zákon v neprospěch bývalého vicepremiéra Čunka a šéfa firmy H Real Petra Hurty.

Soud shledal pochybení hned na začátku celého případu, kdy krajské zastupitelství v Ostravě poté, co byly zahájeny úkony trestního řízení v kauze Čunek, změnilo dozorujícího žalobce.

Kvůli údajné podjatosti vzalo ostravské státní zastupitelství případ vsetínským žalobcům a předalo na státní zastupitelství do Přerova. Tato změna však měla platit pouze do konce prověřování a vznesení obvinění, konstatoval Nejvyšší soud.

Ostrava měla znova rozhodovat

Potom měla Ostrava opět rozhodnout, kdo bude o kauze dále rozhodovat. K tomu ale nedošlo, krajští ostravští zástupci nechali případ přerovskému žalobci Radimu Obstovi i poté, co byli Čunek a Hurta obviněni.

Další právní úkony byly nezákonné, konstatoval senát Nejvyššího soudu. S verdiktem souhlasí i Kovářová, Čunkovi obhájci a Nejvyšší státní zastupitelství. Nezákonné bylo i zámítnutí stížností obviněných proti zahájení jejich trestního stíhání Radimem Obstem.

Co se týká mě osobně, tak ta kauza je uzavřena.
Jiří Čunek

Vzhledem k tomu, že v listopadu 2007 státní zástupce Arif Salichov stíhání zastavil s tím, že se skutek vůbec nestal, nežádala ministryně zrušení celého trestního řízení kauzy, jen tzv. akademický výrok senátu Nejvyššího soudu, že byl ve věci porušen zákon. To podpořilo i Nejvyšší státní zastupitelství a Čunkovi obhájci.

Čunkův spis bude na webu

"Co se týká mě osobně, tak ta kauza je uzavřena. Ale to, aby nepracovali v justici lidé, kteří porušují zákon ve prospěch někoho, tak na tom pracovat budu určitě," řekl ve čtvrtek novinářům Čunek. Slíbil také zveřejnit na internetu všechny spisy související s případem, který pokládá za vykonstruovaný, aby se s nimi lidé mohli seznámit  

Čunek byl u soudu zbaven obvinění, protože se v kauze půlmiliónového úplatku ukázaly zjevné časové nesrovnalosti. Podezření vzniklo v době, kdy Čunek stál v čele vsetínské radnice na základě toho, že firma H Real, s níž radnice spolupracovala, vybrala ze svého konta půl miliónu a stejná suma se pak měla v blízké době objevit u starosty.

Pozdější šetření však prokázalo, že Čunek se k penězům dostal ještě předtím, než firma danou částku ze svého konta vybrala. Firma navíc podobné sumy vybírala pravidelně na vyplácení mezd. Nakonec byla zpochybněna výpověď klíčové svědkyně Marcely Urbanové, která pro Čunka pracovala jako sekretářka. Ta bývalého starostu vinila i ze sexuálního obtěžování.

Anketa

Měla by se znovu otevřít kauza Jiřího Čunka kvůli tomu, že při vyšetřování byl porušen zákon?
Ano
88,3 %
Ne
10,7 %
Nevím
1 %
Celkem hlasovalo 4887 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám