Hlavní obsah

Chtěl jsem nepřežvýkané informace, řekl k aféře Dolejš

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Hostem on-line chatu se čtenáři Novinek byl ve středu poslanec KSČM Jiří Dolejš. Dotazován byl zejména na aféru, při níž byl spolu se svým stranickým kolegou Čeňkem Milotou novináři nahrán při jednání s nastrčeným majitelem herny, který chtěl za sponzorský dar lobbovat za změnu loterijního zákona. Poslanec trvá na tom, že se svým jednáním nedopustil ničeho nezákonného, a svého mandátu se na rozdíl od stranických funkcí vzdát nehodlá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec KSČM Jiří Dolejš

Článek

"Nejsem obviněn z ničeho nezákonného, poslaneckého slibu se držím stejně jako volebního programu KSČM," opáčil Dolejš na dotaz, proč nesloží poslanecký mandát.

Podle něj politik potřebuje "přímé a nepřežvýkané informace", schůzky s představiteli legálních zájmových skupin považuje proto za přirozené, za podmínky jejich transparentnosti. "Na klubu si říkáme, kdo s námi jednal a co chtěl, co máme za objektivní a co nepodpořit," doplnil poslanec.

Sám nicméně připustil, že jeho kauza by mohla sloužit jako "nešťastný, ale účinný podnět" k vážné debatě o zákonné úpravě lobbingu.

Členství v KSČM nebere jako "akt konfese"

Úsměvná situace nastala, když byl poslanec dotazován, zda je v KSČM z přesvědčení. Dolejš uvedl, že členství ve straně nebere jako "akt konfese", neboť stranu vnímá jako praktickou instituci.

Zároveň při této formulaci neopomněl zdůraznit, že není věřící, byť si v jedné z předešlých odpovědí vypomohl konstatováním, že "zaplať pánbůh už žijem v době, kdy se názory tříbí politickou diskusí, a ne mocensky".

Dolejš se v diskusi se čtenáři nechtěl pouštět do spekulací, že by jeho odchod z vedení strany mohl některým spolustraníkům vyhovovat. "Nemyslím, že vnitřní dění v KSČM je v této kauze rozhodující," konstatoval poslanec v reakci na dotaz ohledně politických hrátek uvnitř KSČM.

Nezlobte se na kadeřníka, celý život se kudlám sám

Jednoho ze čtenářů zaujal Dolejšův účes, který údajně působí neupraveně a strašidelně. Poslanci bylo doporučeno, aby změnil kadeřníka. Dolejš připustil, že podobné výtky občas slýchá, nicméně nad záležitostí v podstatě mávnul rukou.

"Nezlobte se na kadeřníka - u něj jsem byl ve svých 48 letech dvakrát v životě - jako malý chlapec a pak po nástupu prezenční vojenské služby, když mi udělali na hlavně předpisový sestřih. Jinak se celý život kudlám sám, tu nakrátko, tu nadlouho - hlavně, aby to nezdržovalo a nepadaly mi vlasy do očí. Možná máte náročnější kritéria, to beru. Ale načesaný krasoň není můj styl,“ vzkázal kritkům svého vzhledu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám