Hlavní obsah

ČSSD i ODS se chválí, že nevzaly peníze

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco komunisty a TOP 09 trápí aféra s přijetím nabídky ovlivnit za jeden milión korun zákon, ČSSD a ODS se už stačily pochválit, že jejich lidé nabídce na peníze za protislužbu odolali. Místopředsedové KSČM Jiří Dolejš a Čeněk Milota a poslanec nové strany TOP09 Ladislav Šustr by podle zjištění Mladé fronty Dnes byli ochotni za peníze slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora.

Článek

Pokud jde o ČSSD, s nabídkou miliónu za změnu zákona byl osloven ústřední tajemník sociální demokracie Jiří Havlíček. Jak MfD uvedla, Havlíček za ČSSD dar odmítl, i když spíše z obav z negativního dopadu než ze zásady.

Havlíček také potenciálnímu sponzorovi řekl závěrem: "Já věřím, že se neslyšíme naposledy". V testu se ČSSD dostalo známky dvě minus, což je třetí příčka.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se domnívá, že Havlíček i jeho strana v "úplatkovém" testu obstáli. "Myslím, že pan Havlíček v tomto testu obstál a obstála i ČSSD," řekl v sobotu Sobotka Právu.

Barvy ODS hájila vedoucí sekretariátu Marta Šorfová. Ta podle MfD odmítla návrh skrýt jméno dárce miliónu korun. Stejně tak nakonec za svoji stranu odmítla celý obchod, i když rovněž spíše z obavy než z principu. ODS v testu se známkou dvě skončila druhá za zelenými.

"Postupovala částečně neprofesionálně, měla toho člověka okamžitě poslat pryč a částečně profesionálně, když kategoricky odmítla požadavek na skrytí jména a vysvětlila zákonný postup," reagoval pro Právo na postup Šorfové místopředseda ODS Ivan Langer. Doplnil, že nabídka na sponzorský dar se nikdy neřešila ve vedení občanských demokratů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám